Prije 20 godina Stanislav je dobio jedan limun i tada je pokrenuo biznis | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Prije 20 godina Stanislav je dobio jedan limun i tada je pokrenuo biznis

Limun Stanislav Cane Limun

Banane, kivi, kivano.. ređaju se tropske biljke u bašti. Pored ovih pojedinih egzotičnih u srcu Šumadije, cvijeta i limun žut i to u dvorištu porodice Trifunović u selu Bukovica. Supružnici Branka i Stanislav pune dvije decenije uzgajaju limun dokazujući da ovo voće ne samo što može kod nas da rodi, već može da donese i zaradu.

Limun Stanislav Cane Limun

Foto: RINA

Bolje uspijeva ako se plati, bar simbolično

Prije 20 godina od tasta sam dobio jedan limun i prvi savjet kako da ga gajim i tako je krenuo moj novi biznis. Danas je to moja velika ljubav i dodatni izvor prihoda i za mene nema nijedne tajne kad je u pitanju ova voćka koja, eto, odlično uspijeva i u našem selu, priča Stanislav.

Čuveni bukovički voćar kaže da je popriličan broj limunova poklonio rodbini, prijateljima, poslovnim partnerima i komšijama, ali je veći broj i unovčio po cijeni od 30 do 200 evra zavisno od veličine, odnosno starosti stabla. Limun mnogo bolje uspijeva kada se plati makar i simbolično, ali je Stanislavu neprijatno da to kaže onima koji bi najradije limun na poklon.

Limun Stanislav Cane Limun

Foto: RINA

Limun osjeća ljubav

Zimi limunove držimo u posebnoj prostoriji gdje temperatura ne smije da bude niža od 4 a ni viša od 20 stepeni. Zbog oprašivanja, a i nekih drugih razloga svako ko želi da ima ovu voćku trebalo bi da ima bar po dva stabla, s tim što se ljubav prema limunu podrazumijeva kad se želi postići uspjeh u njegovom gajenju. Vjerovali ili ne, ali to limun osjeća, dodaje supruga Branka.

Za slavu kod ovih domaćina popije se čak i do 60 litara limunade jer kako kažu od domaćeg limuna nema ništa ukusnije.

Limun Stanislav Cane Limun

Foto: RINA

 

Pročitajte još...   Svinjetina će uskoro koštati kao suvo zlato

Kalemljenje kao rutina

Stanislav je za ovih dvadeset godina naučio kako se limun kalemi, pa tako ništa ne prepušta slučaju.

-Uzme se mlada grana limuna s plodom (što je najbolje ako ima ploda), zatim se sa grane skine lika dužine jedan centimetar i ispod se veže tanka žica. Poslije toga na pola se presječe plastična flaša od dva litra, presječe se niz duž i na dnu se izvadi krug da bi kalemljeno mjesto bilo na sredini flaše napunjene zemljom. Flaša se ne pomjera dva mjeseca dok plod raste. Kasnije se formiraju žile. Poslije dva mjeseca flaša se isječe i ostaje zemlja i limun koji se stavlja u saksiju. Zalijeva se dva puta dnevno s tim što se svake godine saksija zamjeni većom. Na ovaj način okalemio sam više od 200 limunova, otkriva Stanislav Cane Trifunović.

Izvor

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''