Prinos meda deset puta manji od prosječnog | Agroportal.ba
Agro vijesti

Prinos meda deset puta manji od prosječnog

Posljedice nepovoljnih vremenskih prilika ove godine nisu zaobišle ni pčelare koji bilježe loše prinose meda. U Udruženju pčelara Maslačak iz Šamca kažu da je prinos meda dva do tri kilograma po košnici, odnosno deset puta manji od prosječnog.

Tihomir Vidović iz Obudovca pčelarstvom se bavi desetak godina i ima oko 80 pčelinjih društava. Ovo je prva godina da u košnicama gotovo da nije bilo meda. Kao doktor veterinarske medicine, najvećim uspjehom u ovako nepovoljnim uslovima za pčelarstvo, smatra očuvanje zdravih pčelinjih zajednica.

Јedini lijek za sad su zdrave, odnosno jake pčelinje zajednice. Pčelari ne treba da ostavljaju mala društva, male zajednice koje prave štetu, jer one imaju potencijal za imunološke bolesti Vidović.

Kišno i hladno proljeće, potom smjena izuzetno toplih i hladnih perioda tokom ljeta, prekinuli su lučenje nektara kod većine medonosnih biljaka.

Pčelari koji imaju 50 košnica možda su imali oko 100 kilograma meda. Dakle, dva do tri kilograma po košnici, što je dovoljno samo za vlastite potrebe, ali za prodaju svakako nije.

Navodi Aco Maslić, predsjednik Udruženja pčelara Maslačak.

Pročitajte još...   Podsticaj za "poslušnike" ili "šansa za male poljoprivrednike", kako bilo izborna je godina

Ovo udruženje okuplja 40 pčelara sa oko 2.000 pčelinjih društava. Posljedice loše medonosne godine nastojaće ublažiti ulaganjem u opremu i jačanje pčelinjih društava, a dio sredstva obezbijediće opštinskim i republičkim podsticajima.

Izvor

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Uzgajivačima svinja se sprema zatvaranje

Agro vijesti

Jabuka iz uvoza preplavila tržište (VIDEO)