Prinosi lubenice u BiH rekordni, ali loša prodaja | Agroportal.ba
Agro vijesti

Prinosi lubenice u BiH rekordni, ali loša prodaja

Ovogodišnji prinosi lubenice na području BiH dostižu rekordne brojke, ali najveći problem za proizvođače ovog slatkog rashlađujućeg voća jeste njihov plasman na tržište.

U Zemljoradničkoj zadruzi “Agrisan”, koja je najveći proizvođač ovih kultura na području Unsko-sanskog kantona, kažu kako će plasman biti nepremostiv problem.

Berbu ovih dana privodimo kraju i prinosi su optimalni jer su vremenske prilike pogodovale rastu i razvoju lubenice i dinje. Na početku sadnje bilo je malih problema s nabavkom sjemena zbog pandemije virusa korona, ali smo se nekako snašli. Ono što je karakteristično ove godine jesu krupni plodovi, pa tako gotovo da nema lubenice ispod deset kilograma.

kaže Fehim Hadžiahmetović, rukovodilac proizvodnje u pomenutoj sanskoj zadruzi.

Prema njegovim riječima, prinosi lubenice i dinje iznose između sedam i osam tona po jednom dunumu, ali je u ovome trenutku najveći problem kako prodati ono što je proizvedeno.

Nažalost, zbog aktuelne zdravstvene situacije u svijetu izostao je dolazak dijaspore, a poznato je kako su naši ljudi iz inostranstva koji kod kuće provode godišnje odmore najčešći kupci naših proizvoda. Kada je riječ o domaćim kupcima, imamo situaciju da je kupovna moć ograničena i sve to utiče na prodaju.

Dodaje kako najveći problem predstavlja nepostojanje organiziranog otkupa, ali i to što iz uvoza stižu ogromne količine ovih kultura na lokalno tržište.

Pročitajte još...   Trgovinski lobi guši domaću proizvodnju

Objašnjava kako je za ovu vrstu poljoprivredne proizvodnje neophodno obezbijediti niz uslova, počevši od pripreme zemljišta, odabira i sadnje kvalitetnog sjemena, pa do kultivacije samog ploda.

Sem toga, neophodan je kvalitetan sistem navodnjavanja, a on je riješen blizinom rijeke Sane, gdje pomenuta zadruga posjeduje vlastito zemljište.

Hadžiahmetović dodaje kako su rezultat kvalitetnog rada lubenice i dinje izuzetnog ukusa i slatkoće, osvježavajuće delicije tokom vrelih ljetnih dana.

Pročitajte još...   Kombajn ispisao istoriju: Prvi put stigao u selo u BiH

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, rekao je za “Nezavisne” da je ova sezona bila rekordna za proizvođače lubenice, najviše zahvaljujući odgovarajućim vremenskim prilikama.

Proizvođači su imali rekordnu sezonu i priroda je podarila veliki broj lubenica. Iako su cijene veoma niske, problem je plasman svih proizvoda. Ali, sve u svemu, mislim da su proizvođači zadovoljni ovom godinom i prinosom.

zaključio je Dojčinović.

I Darko Zarić, proizvođač lubenice iz Gornjeg Crnjelova, kod Bijeljine, potvrdio je da je ovo voće ove godine veoma rodilo, ali da je veliki problem plasman na tržište.

Po čitave dane proizvođači moraju biti na pijaci kako bi prodali toliko voće, a nije velika potražnja, pa samim tim gube dragocjeno vrijeme da se vrate na njivu.

naveo je Zarić.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Kombajn ispisao istoriju: Prvi put stigao u selo u BiH

Agro vijesti

Minić sa delegacijom Podlaskog Vojvodstva u Poljskoj o saradnji