Procijeniti štetu na poplavljenim područjima | Agroportal.ba
Agro vijesti

Procijeniti štetu na poplavljenim područjima

Vlada Republike Srpske zadužila je juče Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Direkciju za obnovu i razvoj da sa poplavljenim lokalnim zajednicama sačine procjenu štete na poljoprivrednim dobrima, stambenim i drugim objektima, kako bi bilo utvrđeno koliko je sredstava potrebno za sanaciju, izjavila je ministar uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić, prenose nezavisne.com

[tie_full_img][/tie_full_img]

Foto: Srna

Ona je rekla da je Ministarstvo uprave i lokalne samouprave zaduženo da sa lokalnim zajednicama prikupi pokazatelje o operativnim troškovima nastalim prilikom poplava, nakon čega će svi podaci biti prezentovani Vladi.

Tokom noći u Gradišci i Srpcu došlo je do blagog poraste vodostaja, ali smatra se da je to maksimum, te da se tokom dana očekuje stagnacija i nakon toga normalizacija stanja u ovim poplavljenim područijima, rekla je Rešićeva na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

Prema njenim riječima, od vodostaja Vrbasa i Bosne nema opasnosti, kao i da su vodostaji Une i Sane u opadanju.

Pročitajte još...   Situacija sa vodostajima zavisi od vremenskih prilika

Rešićeva je istakla da je Vlada na današoj sjednici utvrdila Prijedlog pravilnika o sufinansiranju projekata u izrazito nerazvijenim opštinama.

Budžetom je predviđen grant od 2.300.000 KM za finansiranje izrazito nerazvijenih lokalnih zajednica. Od ovih sredstava, dva miliona KM planirana su za redovno finansiranje izrazito nerazvijenih opština, dok je 300.000 KM planirano za sufinansiranje projekata u ovim lokalnim samoupravama, naglasila je Rešićeva.

Ona je dodala da projekti mogu biti iz oblasti poljoprivrede proizvodnje, ruralnog razvoja, zaštite životne sredine, izgradnje i održavanja objekata komunalne infrastrukture, zdravstvene zaštite stanovništva, pomoći socijalno ugroženima, obrazovanja, sporta, kulture, pomoći u izgradnji vjerskih objekata.

Predloženo je da maksimalni iznos sredstava za sufinansiranje bude do 30.000 KM. Kod dodjele sredstava biće nemoguće da jedna opština iz dva izvora budžeta dobije podršku za isti projekat, objasnila je Rešićeva.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednik Ibrahim Aganović kasnom sortom jagoda prevario mrazeve

Agro vijesti

Proizvođači paprika iz Doboja s njiva stigli na predavanje

Komentariši