Srijeda , 3 Juna 2020
Najnovije vijesti
Početak / Agro vijesti / U Bijeljini predstavljen projekat razvoja konkurentnosti u ruralnim područjima

U Bijeljini predstavljen projekat razvoja konkurentnosti u ruralnim područjima

Direktor Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stefan Mitrović, sa saradnicima, predstavio je u Bijeljini projekat razvoja konkurentnosti u ruralnim područjima.

Projekat  koji finansira Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede /IFAD/ odnosi se na kompletno područje Srpske i treba da pomogne malim poljoprivrednim proizvođačima, kako bi nivo proizvodnje podigli na viši nivo.

Prethodni projekat, koji se odnosio na razvoj poslovanja na selu, obuhvatao je samo 20 lokalnih samouprava u Republici Srpskoj. Tada nismo mogli da pomognemo svima koji su to željeli. Sada ćemo imati mogućnost da pomognemo svima, na teritoriji cijele Srpske,  putem Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede i kroz ovaj projekat koji traje pet godina, sa mogućnošću produženja za još pet godina, naglasio je Mitrović.

On kaže da će prvo biti formirani klasteri, zavisno od područja, a nakon toga biće poznat i konačan broj korisnika sredstava.

Menadžer projekta Razvoja konkurentnosti u poljoprivredi Dragan Vučković rekao je da se ovaj projekat odnosi prije svega na povezivanje proizvođača sa otkupljivačima i tržištem, što je kompleksan poduhvat.

Do sada smo sprovodili mnogo projekata, a ovo je šesti IFAD projekat u Republici Srpskoj i sedmi u BiH. Svi su usmjereni na nerazvijene opštine i područja, naveo je Vučković.

Cilj radionice je da učesnici dobiju više informacija o projektu i klasterskom načinu organizovanja u poljoprivredi, kao i da se u projektnom području identifikuju konkurentni lanci vrijednosti i zainteresovani učesnici iz sektora voća, povrća i sekundarnih šumskih plodova.

U radu radionice su učestvovali predstavnici udruženja, zadruga, opština, lokalnih razvojnih agencija i savjetodavnih službi, te otkupljivači.

Autor Redakcija

Redakcija
Prvi poljoprivredni portal Posavine i Semberije

Provjerite takođe

pijačni barometar

Pijačni barometar Bijeljina 21.05.2020.

Pijačni barometar za ovu sedmicu sa stočne pijace u Bijeljini. Cijene stoke pogledajte ispod. Stočna …

Komentariši