Proizvođači duvana zahtjevaju niže akcize | Agroportal.ba
Agro vijesti

Proizvođači duvana zahtjevaju niže akcize

Proizvodnja duvana, koja je prije nekoliko decenija u BiH dostizala 25.000 tona godišnje, spala je na svega 500 tona, jer proizvođači zbog visokih nameta konstantno smanjuju zasade, a ukoliko akcize uskoro ne budu smanjene, otkup će biti totalno zaustavljen, što će ubrzati razvoj crnog tržišta.

Istaknuto je ovo na sastanku u Spoljnotrgovinskoj komori (STK) BiH, kojem su prisustvovali predstavnici entitetskih ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, te proizvođači i organizatori proizvodnje. 

Primarna proizvodnja pred gašenjem

Potpredsjednik STK BiH Nemanja Vasić kaže da je primarna proizvodnja duvana u BiH pred gašenjem te da je sastanak organizovan da bi se pokušala naći rješenja za njeno oživljavanje, s obzirom na ogroman potencijal proizvodnje u Semberiji i Hercegovini. 

Vrijednost proizvodnje duvana u BiH je prije rata dostizala 70 miliona KM godišnje, a sada jedva dva miliona.

Proizvođači se oslanjaju isključivo na izvoz, jer su domaće fabrike ugašene, a ključni problem je nelogičan obračun PDV-a, koji guši proizvodnju, rekao je Vasić. 

Pročitajte još...   Ugrožena proizvodnja duvana u Semberiji i Majevici

Akcize dijelom krive

Svetozar Mihajlović iz bijeljinskog preduzeća “Duvan” kaže da su problemi u duvanskoj industriji višegodišnji, odnosno od kada je UIO akcize na rezani duvan sa sedam KM po kilogramu podigao na 114 maraka.

Dok su akcize bile sedam KM sve fabrike su imale proizvodnju rezanog duvana, koji se u količinama od 50 do 500 grama prodavao u prodavnicama sa akciznom markicom. Međutim, kada su akcize povećane, fabrike su zatvorile ta postrojenja, a prodavnice otpisale zalihe, jer je bio preskup za potrošače. To je doprinijelo razvoju crnog tržišta, tvrdi Mihajlović i ističe da je BiH jedina zemlja u EU u kojoj se PDV na duvan obračunava na bazi sjemena, na osnovu kojeg se procjenjuje konačan proizvod.

On tvrdi da UIO problem crnog tržišta nastoji riješiti gašenjem proizvodnje duvana. 

Situacija će biti još gora ako nameti ne budu smanjeni, jer sva četiri organizatora proizvodnje duvana koja djeluju u BiH neće biti u mogućnosti da nastave sa radom, a kada odustanemo od otkupa, sav duvan koji bude proizveden završiće na crnom tržištu, upozorio je Mihajlović i dodao da proizvođači i organizatori od nadležnih traže smanjenje akciza na rezani duvan, ali i da razmotre dodatne oblike finansiranja proizvodnje. 

Podrška Ministra Pašalića

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić ističe da Srpska u ukupnoj proizvodnji duvana u BiH učestvuje sa više od 65 odsto te da resorno ministarstvo podržava stav proizvođača. 

Više od 300 porodica, koje godišnje zasiju 600-700 hektara duvana, živi od te proizvodnje i zato smatram da bi UIO trebalo da bude fleksibilniji kod tumačenja određenih zakona. U poljoprivrednoj proizvodnji mora postojati razumijevanje. Suludo je da se na bazi sjemena preračunava konačan proizvod, jer niko ne može da garantuje da će to sjeme proklijati. Sada je prilika da nađemo kompromis, poručio je Pašalić. 

Izvor 

Shares
Slične objave
Agro oglasiAgro vijesti

ROOTS – kako osigurati vodu tamo gdje je nema?

Agro reportažeAgro vijesti

Pile Farm povećava proizvodnju