U RS počela kontrola uzoraka mlijeka | Agroportal.ba
Agro vijesti

U RS počela kontrola uzoraka mlijeka

Kontrolni asistenti Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske od početka decembra kontrolišu kvalitet mlijeka na osnovu čega se određuju podsticaji u ovoj oblasti.

Mljekare vršile kontrolu dva mjeseca

Rukovodilac prijedorske kancelarije Resora Danijel Egić rekao je da su, nakon dva mjeseca, kontrolori na terenu, a za to vrijeme kontrolu uzoraka mlijeka radile su mljekare.

U narednom periodu mjesečno će biti uzimana dva uzorka mlijeka od svakog prozvođača. Uzorci se kontrolišu u Veterinarskom institutu “Dr Vaso Butozan”, utvrđuje se klasa mlijeka na osnovu čega se isplaćuju podsticaji, naveo je Egić.

On je rekao da će ove godine dio edukacija poljoprivrednih proizvođača biti posvećen proizvodnji mlijeka.

U zimskom periodu organizujemo predavanja za poljoprivrednike, a ove godine će teme biti posvećene i sektoru mljekarstva. U grupama proizvođača koji budu imali problema tokom kontrole uzoraka mlijeka pokušaćemo edukacijama da ukažemo na nedostatke kako bi ih oni otklonili, rekao je Egić.

Stručna predavanja za poljoprivrednike

Prema njegovim riječima, jedna od tema predavanja koje će prijedorska kancelarija Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi organizovati ove zime je namijenjena povrtarima.

Imamo podatke sa terena od proizvođača povrća da su imali problem sa truljenjem plodova paradajza. Pojavljuju se za naše prostore novi hibridi i proizvođači ne poznaju dovoljno njihove osobine i tehnologiju proizvodnje. Osim toga, obradićemo i druge uobičajne teme kao što je rezidba voća, a po potrebi biće uvrštene i one koje sugerišu proizvođači, rekao je Egić.

On je naveo da je u prijedorskoj regiji jesenja sjetva strnih žita završena na oko 80 odsto planiranih površina i da su usjevi u različitim fazama razvoja.

Zbog nedostatka vlage u vrijeme optimalnih rokova sjetve bilo je problema jer proizvođači nisu mogli kvalitetno pripremiti zemljište. I ove jeseni je zbog toga sjetva potrajala duže, rekao je Egić.

Dva tri lista optimum za strna žita 

On je istakao da je za strna žita optimalno da u zimski period uđu u fazi razvoja dva-tri lista jer tako na proljeće normalno nastavljaju vegetaciju.

U tom slučaju usjevi lakše i bez problema podnose nisku temperaturu tokom zime – pšenica do minus 15 stepeni Celzijusovih, a ječam do minus 10 stepeni. Za strna žita bilo bi dobro da u narednom periodu budu pod snježnim pokrivačem jer je potrebno da biljke imaju određen broj dana zimskog odmora. Biljke su aktivne dok je temperatura do pet stepeni Celijusovih, a na nižoj temperaturi prelaze u fazu mirovanja, pojasnio je Egić.

On je rekao da na zasijanim parcelama za sada nema pojave bolesti i štetočina.

Pročitajte još...   Sokolački mljekari proizveli rekordne količine mlijeka

Izvor 

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Minić: Kontinuirano otvaramo nove teme o saradnji sa Srbijom

Agro vijesti

Plantaže Pančićeve omorike niču na jesen širom Srpske