Proizvodnja šampinjona kao jedno od rješenja nezaposlenosti | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Proizvodnja šampinjona kao jedno od rješenja nezaposlenosti

Proizvodnja šampinjona

Proizvodnja šampinjona činila se u prvi trenutak kao jedno od rješenja nezaposlenosti, ali i odluke da se ne ide iz vlastite države. Svoj proizvod distribuiraju osim na gradskoj tržnici i ljudima na vrata, avaz.

Proizvodnja šampinjona

Proizvodnja šampinjona

Esad Delić dvadesetpetogodišnji mladić iz Zavidovića pokrenuo je prije nekoliko godina posao koji je već sada prerastao u pravi mali biznis. Uzgoj šampinjona zahtijevao je minimalno ulaganje, jer početnog kapitala nije bilo, počinje svoju priču Esad.

Zapravo je sve počelo kao hobi. Sa tri vreće komposta u običnom špajzu. Zatim se odlučujemo uzeti 150 vreća, i urediti namjenske prostorije za uzgoj. Brat Elvir mi pomaže, a najvažniji nam je kvalitet. Svježe šampinjone odmah po branju distribuiramo kupcima. Znamo da mnogi kupuju od nas da nam pomognu u namjeri da opstanemo i hvala im na tome, kaže Esad.

Svoj proizvod distribuiraju osim na gradskoj tržnici i ljudima na vrata. Te u restorane, a narudžbe za sada idu lično ili online.

Pročitajte još...   Ministarstvo poljoprivrede RS, negira navode "Asocijacije poljoprivrednih udruženja Semberije"

Pročitajte još: Program samozapošljavanja u poljoprivredi na području Brčko distrikta BiH u 2018. godini

Kvalitet prije svega

Dodaje da je posao oko uzgoja šampinjona odgovoran. Nema praznika, vikenda, a ako je prioritetet kvalitet, kao što je u njihovom slučaju, rezultat ne može izostati.

Da su braća Delići ozbiljni i vrijedni, te da imaju namjeru da napreduju i proširuju proizvodnju, dokaz je i njihova namjera, da u proljeće, pored dvije sobe za proizvodnju, opreme i treću. Najveći trošak im je 1.000 maraka za klimu uređaj.

Pročitajte još...   Za privrednike i samozapošljavanje 950.000 KM

Ne žele riskirati, pa se nadaju da će dobiti i neki podsticaj. Registrovani su kao poljoprivredno gazdinstvo. Kada je u pitanju zarada, kažu da pravi rezultat očekuju tek kasnije, dok se posao razvije te da treba još dosta ulaganja i odricanja. Zavidovićani braća Esad i Elvir Delić odlučni da ostanu u svojoj državi.

Dnevno u jednom ciklusu imamo berbu između 200 i 250 kg. Novu godinu smo započeli sa prvom distribucijom izvan Zavidovića zbog čega smo posebno zadovoljni, ističe Esad.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Udruženje mljekara RS traži pomoć ministarstva

Agro vijesti

Brčacima 10 miliona za podsticaje u poljoprivredi (VIDEO)