Proizvodnja šampinjona kao jedno od rješenja nezaposlenosti | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Proizvodnja šampinjona kao jedno od rješenja nezaposlenosti

Proizvodnja šampinjona

Proizvodnja šampinjona činila se u prvi trenutak kao jedno od rješenja nezaposlenosti, ali i odluke da se ne ide iz vlastite države. Svoj proizvod distribuiraju osim na gradskoj tržnici i ljudima na vrata, avaz.

Proizvodnja šampinjona

Proizvodnja šampinjona

Esad Delić dvadesetpetogodišnji mladić iz Zavidovića pokrenuo je prije nekoliko godina posao koji je već sada prerastao u pravi mali biznis. Uzgoj šampinjona zahtijevao je minimalno ulaganje, jer početnog kapitala nije bilo, počinje svoju priču Esad.

Zapravo je sve počelo kao hobi. Sa tri vreće komposta u običnom špajzu. Zatim se odlučujemo uzeti 150 vreća, i urediti namjenske prostorije za uzgoj. Brat Elvir mi pomaže, a najvažniji nam je kvalitet. Svježe šampinjone odmah po branju distribuiramo kupcima. Znamo da mnogi kupuju od nas da nam pomognu u namjeri da opstanemo i hvala im na tome, kaže Esad.

Svoj proizvod distribuiraju osim na gradskoj tržnici i ljudima na vrata. Te u restorane, a narudžbe za sada idu lično ili online.

Pročitajte još...   Intervju Zoran Gajić, šef Odjeljenja za poljoprivredu Vlade Brčko distrikta BiH

Pročitajte još: Program samozapošljavanja u poljoprivredi na području Brčko distrikta BiH u 2018. godini

Kvalitet prije svega

Dodaje da je posao oko uzgoja šampinjona odgovoran. Nema praznika, vikenda, a ako je prioritetet kvalitet, kao što je u njihovom slučaju, rezultat ne može izostati.

Da su braća Delići ozbiljni i vrijedni, te da imaju namjeru da napreduju i proširuju proizvodnju, dokaz je i njihova namjera, da u proljeće, pored dvije sobe za proizvodnju, opreme i treću. Najveći trošak im je 1.000 maraka za klimu uređaj.

Pročitajte još...   Afera zaražene maline: UNDP nudio novu opremu u zamjenu za ćutanje

Ne žele riskirati, pa se nadaju da će dobiti i neki podsticaj. Registrovani su kao poljoprivredno gazdinstvo. Kada je u pitanju zarada, kažu da pravi rezultat očekuju tek kasnije, dok se posao razvije te da treba još dosta ulaganja i odricanja. Zavidovićani braća Esad i Elvir Delić odlučni da ostanu u svojoj državi.

Dnevno u jednom ciklusu imamo berbu između 200 i 250 kg. Novu godinu smo započeli sa prvom distribucijom izvan Zavidovića zbog čega smo posebno zadovoljni, ističe Esad.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Primjedbe i sugestije na nacrt Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za 2021. godinu

Agro oglasiAgro vijesti

Nacrt Pravilnika za kapitalne investicije u poljoprivredi RS za 2021.