“Šećerana” u rukama povjerioca | Agroportal.ba
Agro vijesti

“Šećerana” u rukama povjerioca

Propala prodaja šećerane

Još jedan pokušaj prodaje bijeljinske “Šećerane” je propao. A ukoliko u narednom periodu ne stigne ponuda ozbiljnog kupca, krajnja solucija biće predaja “Šećerane” povjeriocima.

Propala prodaja šećerane

Ponude odbačene

Advokat većine povjerilaca Faik Muhić rekao je juče, nakon petočasovne sjednice  Skupštine povjerilaca, da je ponuda turskih kompanija “Soltist” i “Sariel” jednoglasno odbačena.

Ponuda koju su dostavili potencijalni kupci iz Turske bila je neozbiljna. Nije samo riječ o iznosu, već i o tome što nisu dostavili validne bankarske garancije. Prodaju “Šećerane” nastavićemo i dalje pod istim uslovima, odnosno najniža cijena ostaje deset miliona maraka. Ukoliko i naredne prodaje budu neuspješne pristupiće se reorganizaciji stečajnog dužnika.  Kako bi se “Šećerana” ustupila povjeriocima, rekao je Muhić.

Skupština povjerilaca juče nije raspravljala o smjeni stečajnog upravnika Nebojše Matića, jer predlagači nisu potpisali obrazloženje za Matićevu smjenu.

Pročitajte još...   Pančićeva omorika pred izumiranjem

Sudbina “Šećerane” neizvjesna

Matić je kazao da je sudbina tog propalog preduzeća i dalje neizvjesna.

Turska ponuda je potpuno odbijena, jer je u njoj ponuđeno 4.800 evra umjesto 4,8 miliona evra, koliko su ranije najavljivali. Nudili su bankarsku garanciju koja nije naplativa na prvi poziv, već, ukoliko bude novca na računu, onda bi platili. Za dva do tri dana ponovo ću raspisati oglas o prodaji imovine “Šećerane”. Naveo je Matić i dodao da je stiglo i pismo namjere firme “Niva” iz Srbije, koja se bavi proizvodnjom medicinskih sredstava od gaze i vate.

Kazao je da mu je Skupština dala saglasnost da predstavnike te firme pozove na sjednicu Odbora povjerilaca da bi se upoznali sa stanjem u fabrici i eventualno dostavili ponudu.

Naveli su da bi u prostoru “Šećerane” pokrenuli svoju proizvodnju i zaposlili minimalno 100 radnika.

Nastavak sjednice Skupštine povjerilaca dogovoren je za 4. jul.

Pročitajte još...   Koliko je isplativo plaćanje polisa za sušu i poplave?

Potraživanja

Stečaj u “Šećerani” traje nepune četiri godine. A do sada je propalo nekoliko pokušaja prodaje. Priznata potraživanja povjerilaca iznose oko 16,2 miliona KM.

Izvo: Glas Srpske

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Ode šećerana, i šta ćemo sad?

Agro vijesti

Za litar nafte treba da prodaju četiri litra mlijeka