“Budućnost Maline” – Prvi kongres malinarstva Federacije BiH | Agroportal.ba
Agro oglasiAgro vijesti

“Budućnost Maline” – Prvi kongres malinarstva Federacije BiH

Bosna i Hercegovina je sedma u svijetu po proizvodnji maline. Uprkos značajnom padu cijene maline na međunarodnom tržištu, izvoz maline je porastao u odnosu na prethodnu godinu za 28 posto vrijednosno i 88 posto količinski. Malina je sa gotovo 73 miliona KM izvoza u 2017. godini vodeća izvozna kultura, usprkos poteškoćama koje su je pratile u prethodnoj godini.

[tie_full_img][/tie_full_img]

Ovo su neki od podataka iznešenih na Prvom Kongresu malinarstva Federacije BiH, na temu “Budućnost maline”, održanog u Sarajevu, u organizacijj Udruženja proizvođača, prerađivača, otkupljivača i izvoznika jagodastog voća Privredne/Gospodarske Komore Federacije BIH, uz podršku USAID/Sweden FARMA II projekta.

Kongres, koji je okupio preko 130 učesnika iz javnog i privatnog sektora uključenim u lanac proizvodnje, prerade i plasmana jagodastog voća u BiH, organiziran je sa ciljem da se naglase pozitivni efekti dosadašnjeg razvoja malinarstva na privredu BiH, te da se predlože konkretna rješenja u oblasti proizvodnje, prerade, plasmana i institucionalne podrške daljem razvoju sektora jagodastog voća.

Pročitajte još...   Kestenov med iz Cazina, upisan u registar svjetskog instituta za intelektualno vlasništvo

Projekt USAID/Sweden FARMA II radi sa svim akterima u lancu kada je riječ o proizvodnji, preradi i plasmanu, da bi zajednički dali doprinos razvoju ovog sektora koji je ostvario najbolje rezultate u proteklih pet godina.

Nije moguće uticati na sva globalna kretanja, ali možemo dati svoj doprinos unapređenju ovog sektora i da budemo jednako ili još bolje pozicionirani u narednom periodu. Sama cijena nije jedini element koji utiče na proizvodnju i plasman, postoje i drugi aspekti, izjavio je Velibor Trifković, stručnjak u sektoru voća i povrća USAID/Sweden FARMA II.

Neophodan je kvalitetan dijalog svih aktera uključenih u primarnu proizvodnju i otkup da bi se postigli željeni rezultati na tržištu.

Naša namjera je da se svi proizvođači malina organiziraju u zadruge. To nije rješenje problema, ali je odlična startna pozicija da imamo jedinstven nastup prema državi i ostalim partnerima, izjavila je Jasminka Hadžiabdić, predsjednica UO Saveza proizvođača jagodastog voća u BiH, dodavši da samo tako, sa jedinstvene platforme, mi možemo raditi na ostvarenju našeg krajnjeg cilja, a to je priznavanje maline kao strateške izvozne kulture od strane svih nadležnih institucija.

Prema procjenama, oko 20.000 domaćinstava, odnosno 60.000 ljudi živi od ovog sektora. Zaključci Prvog kongresa su nedvosmisleni: rješenje je u dijalogu i svi učesnici u lancu vrijednosti moraju ponijeti svoj dio tereta u prevazilaženju postojećih problema: kroz povećanje prinosa i diverzifikaciju na strani proizvođača, dodavanje vrijednosti i transparentniji pristup ugovaranju saradnje od strane prerađivača, te konkretniju podršku nadležnih institucija u kriznim godinama kao što je bila 2017.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednici razapeti između proizvodnje i očuvanja prirode

Agro vijesti

Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni mraz uništiti voće?