Radnici “Žitoprometa” žele u pogon | Agroportal.ba
Agro vijesti

Radnici “Žitoprometa” žele u pogon

Radnici Žitoprometa

Radnici “Žitoprometa” iz Bijeljine su nakon osam mjeseci čekanja uputili dopis Vladi Republike Srpske u kojem traže pomoć kako bi nekadašnji mlinsko-prerađivački gigant stao na noge i počeo da radi prije nego što počne žetva pšenice.

Radnici Žitoprometa

Ponovna proizvodnja

Potvrdio je to juče novoimenovani predsjednik Sindikalne organizacije “Žitoprometa” Dušan Tomić. Naglasivši da je za radnike jedino prihvatljivo rješenje da proizvodnja ponovo počne.

Većinski vlasnik preduzeća Slobodan Pavlović i juče je na sastanku predložio da nas pošalje na biro kao tehnološki višak. S tim što nam ne bi uplatio staž za protekle mjesece, tako da mi ne bismo imali naknadu sa biroa! A ni otpremnine nam ne bi sada bile isplaćene, već kada budu stvorene mogućnosti za to. Mi na to ne pristajemo, rekao je Tomić.

Naglasio je da oko 127 radnika tog preduzeća želi da kapije “Žitoprometa” ponovo budu širom otvorene. Jer je to preduzeće od strateškog značaja uprkos krizi u koju je dospjelo.

Čekamo odgovor Vlade na dopis u kojem tražimo pomoć. To nam je jedina šansa. Želimo da proizvodnja počne, a da bismo spremno dočekali žetvu koja počinje za tridesetak dana, morali bismo već u idućoj sedmici ući u fabriku i sve pripremiti, jer mašine stoje mjesecima – rekao je Tomić i dodao da će radnici ponovo u ponedjeljak imati sastanak sa Pavlovićem.

U upravi preduzeća juče nisu željeli da daju izjave, a Pavlović, koji je juče bio nedostupan, ranije je isticao da uveliko traži izlaz iz problema koji su zadesili “Žitopromet”.

Pročitajte još...   Umjesto namještaja izvozimo ogrev

Radnici Žitoprometa

Problemi u nekadašnjem mlinsko-prerađivačkom gigantu gomilaju se od prošle godine. Kada su silosi preduzeća ispražnjeni, pšenica prodata, a novac isplaćen ratarima. Uprava “Žitoprometa” zaposlene je u novembru prošle godine poslala na čekanje do februara, a s obzirom na to da ni tada nisu stvoreni uslovi za početak proizvodnje, čekanje je produženo do 1. aprila. Međutim, i nakon tog datuma agonija radnika je nastavljena.

Pročitajte još...   Osnovano Regionalno udruženje uzgajivača svinja

Plate za radnike “Žitoprometa”

Dušan Tomić je istakao da radnicima nije isplaćeno devet plata.

Od kada smo dobili onu pomoć Vlade RS od oko 500.000 maraka, ni marku poslije vidjeli nismo. Već osam mjeseci mi smo na čekanju, prijavljeni na 50 odsto plate, ali nam ništa ne uplaćuju. Što je najgore, ni zdravstveno osiguranje nemamo, rekao je Tomić.

Izvor: Glas Srpske

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''