Prve kontrole na području Semberije | Agroportal.ba
Agro vijesti

Prve kontrole na području Semberije

Republički krizni centar za zaštitu od pojave svinjske kuge u Srpskoj najavio je prve mjere kontrole za područje Semberije.

Striktna pravila kojih se moraju svi pridržavati

Ovo tijelo Vlade Srpske zaduženo je za sprovođenje mjera zaštite. Osim institucija, propisanih mjera striktno će se morati pridržavati i farmeri.

Svinjska kuga, afrička i obična u Srpskoj još nije zabilježena, ali mjere su blagovremeno preduzete. Pod lupu su stavljene domaće svinje, a formiran je i Republički krizni centar.

Dragan Knežević, šef Republičkog kriznog centra za kontrolu afričke kuge svinja, kaže da je pojačan odstrel divljih svinja i ubrzan lov za dobijanje uzoraka, kao i da je u julu donesen monitoring na kugu svinja.

Pročitajte još...   U Brčkom razvili vlastitu proizvodnju opreme za pčelare

U trenutku kada se pojavila svinjska kuga u Srbiji, Republika Srpska je reagovala i donijela svoje akte na osnovu kojih bi sve institucije na ovom prostoru trebalo da se ponašaju u slučaju pojave tog virusa.

Naredba o sprečavanju i pojave unosa virusa podrazumijeva kako da se ponašaju i inspekcijske službe i vlasnici životinja, ali i na graničnim prelazima. A to znači, kako ističe, kontrole svih kako bi se spriječio ulazak virusa u Srpsku.

Kako bi spriječili potencijalni ulazak virusa afričke kuge svinja, domaći farmeri treba da sprovedu pojačane biosigurnosne mjere.

Pročitajte još...   Uplaćene premije za mlijeko u RS za mjesec Maj

Onemogućiti pristup divljim životinjama i psima lutalicama

Uzgajivač Sloboda Petrić je naglasio da je potrebno donesene mjere zaštite maksimalno sprovesti, te onemogućiti pristup divljim životinjama i psima lutalicama. Navodi da je neophodna i stroga dezinfekcija vozila koja dolaze na farme, kao i vlastitih vozila kojima dostavljaju tovljenike na druge farme.

Ovih dana monitoring će biti obavljen na području Semberije, najavili su iz resornog ministarstva.

Izvor: RTRS

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednim proizvođačima iz Srebrenika 100.000 KM podrške

Agro vijestiPijačni barometar

Vremenska prognoza za 21.09.2020.