Puževi uništavaju voćnjake u Trebinju | Agroportal.ba
Agro vijesti

Puževi uništavaju voćnjake u Trebinju
Voćari koji voćnjake imaju na južnom gradskom izlazu ovog ljeta muku muče sa puževima, koji su u posljednjih mjesec dana okupirali njihova imanja, piše srpskainfo.

Puževi se penju na stabla smokava i trešanja, u orezanim dijelovima prave kolonije, pa se mlade voćke počinju sušiti.

Vlasnik gazdinstva „Vlačić“ iz Trebinja Božo Vlačić, koji u ovom dijelu grada ima 130 stabala smokava, kaže da se u posljednjih 20 dana svakodnevno na različite načine bori sa puževima.

Uništavaju sadnice. Mali puževi izlaze na vrhove lista bez obzira koliko je stablo visoko, jedu te dijelove pa se lišće počinje sušiti. Već tri do četiri puta smo ih prskali i ne znamo šta da radimo. Kupimo ih i ručno, jer drugog načina za sada nemamo, objašnjava on.

Božo navodi da ih je već trovao nekoliko puta, da ih redovno ručno sklanja sa stabala i lišća, ali za sada pobjeđuju.

Samo što ih uklonimo ponovo se penju. Mlade sadnice koje sam posadio uz kuću su uništili. Pojedu krunicu lista i biljka ne može da napreduje. Najviše su ugroženi listovi, na plodovima ih, uglavnom, nema, ističe on.

Dodaje da je probao i metodu sa pivskim zamkama, pa je ispod nekih stabala smokvi stavio plastične zdjelice u koje sipao pivo, jer puževe privlači miris piva i tu se skupljaju, ali da ni to nije dalo velike rezultate.

Preostaje samo da nabavimo indijske patke, za koje stručnjaci kažu da su efikasne u borbi protiv ove napasti, da su im puževi poslastica, ističe Božo.

Do njegovog voćnjaka smokava, Petar Pejanović prije nekoliko mjeseci posadio je mlade trešnje, a na nekim stablima lista više nema.

Već su napravili štetu, iako ih svakodnevno kupim i borim se na druge načine. Dijelove stabla koji su orezani zalijevam voskom da ne uđu u stablo i ne naprave koloniju, ali se teško izboriti. Nekoliko mladih sadnica su potpuno uništili, objašnjava on.

Voćari u ovom dijelu grada se sjećaju da je invazija puževa bila i prije nekoliko godina, ali su se mnogo lakše izborili.

Poprskali smo ih jednom, pokupili nekoliko puta ručno i nestali su. Sad slabo šta pomaže, ističe Vlačić.

U gradskom odjeljenju za poljoprivredu kažu da ratari do sada nisu prijavljivali štete od puževa na svojim imanjima.

Vremenske prilike kakve su bile krajem proljeća i početkom ljeta pogoduju njihovom razmnožavanju. Dosta je bilo vlage, a sa više suvog vremena i visokih temperatura vazduha trebalo bi da i puževa bude manje, navodi Rade Drinjak, samostalni stručni saradnik za poljoprivredu.

Puževi se hrane biljkom u predvečerje i noću. Množe se cijelog ljeta, a ženka polaže i do 500 jaja iz kojih se za 20 dana pojavljuju novi mladi puževi.

Shares
Slične objave
Agro oglasiAgro vijesti

Male radnje, velike priče

Agro vijesti

Uzgajivači ribe u RS se žale na nelegalan uvoz

Komentariši