Raste interesovanje za uzgoj lješnika | Agroportal.ba
Agro vijesti

Raste interesovanje za uzgoj lješnika

U Novom Gradu raste interesovanje za uzgoj lješnika, a trenutno 12 vlasnika ima zasade na ukupno 9,6 hektara, rekao je Srni stručni saradnik u opštinskom Odsjeku za poljoprivredu Dušan Vujanović.

Oko 80 odsto parcela zasađeno je u protekle četiri godine. Proizvođači su uglavnom koristili sadnice iz sertifikovanih rasadnika.

On kaže da opština Novi Grad podstiče podizanje zasada voća na najmanje tri dunuma sa 40 odsto iznosa investicije.

Rade Medić, koji uzgaja lješnik u rodnim Bojištima na 10 dunuma, kaže da je zadovoljan prinosom prve berbe i smatra da je uzgoj ove vrste voća isplativ i da ima budućnost. Medić navodi da je plantažu lješnika zasadio prije tri godine i da najbolji rod očekuje od pete godine. On živi u Kostajnici, a plantažu lješnika je, osim planirane ekonomske koristi, zasadio i zbog zadovoljstva i prilike da boravi u prirodi.

Zasađeno je 508 sadnica. Zastupljene su četiri sorte – halski džin, istarski dugi, istarski kratki i rimski. Više sorti je potrebno zbog oprašivanja.

Priprema prije proizvodnje

On je naveo da je za uspješnu proizvodnju prije sadnje potrebno obaviti analizu zemljišta, dobro pripremiti parcelu, odabrati kvalitetne sadnice i primijeniti sve agrotehničke mjere, uključujući zaštitu od štetočina.

Pročitajte još...   U Trebinju otvoren Sajam meda i vina

Prema njegovim riječima, lješnik dobro podnosi nisku temperaturu, a tokom ljeta, je potrebno navodnjavanje.

Zadovoljan sam prvom berbom, prinos je oko 250 kilograma. Važno je da ima roda, tržište neće biti problem.

Izvor: RTRS

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Nedjeljom radio na njivi, čeka ga kazna

Agro vijesti

Kako je ‘američka trulež’ zaprijetila da uništi pčelarstvo