Sudbina “Žitoprometa” biće poznata 26. septembra | Agroportal.ba
Agro vijesti

Sudbina “Žitoprometa” biće poznata 26. septembra

Radnici Žitoprometa

Sudbina bijeljinskog “Žitoprometa” trebalo bi da bude poznata 26. septembra, za kada je u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini zakazano ročište u vezi sa sagledavanjem situacije u tom preduzeću i otvaranjem stečajnog postupka. Rekao je advokat Miloš Stevanović koji zastupa 100 zaposlenih u “Žitoprometu”.

Radnici Žitoprometa

Zahtjev za pokretanje stečajnog postupka smo podnijeli u namjeri da budu sačuvana prava radnika i da se firma revitalizuje, a ne da bi došlo do njenog rasparčavanja. Postoji nekoliko zainteresovanih preduzeća koja su spremna da kupe “Žitopromet” i firmu dignu iz pepela, ali većinski vlasnik Slobodan Pavlović na to ne pristaje. Na ročištu će predstavnici radnika i preduzeća iznijeti sve u vezi s poslovanjem kompanije kako bi bila sagledana situacija i pokrenut stečaj.

Dodao je da u “Žitoprometu” nema ni struje, te da su se radnici organizovali da na smjenu čuvaju fabriku jer se tamo i dalje nalaze vrijedne mašine koje su značajne za ponovno pokretanje proizvodnje. Uprava “Žitoprometa” je pokušala da osujeti pokretanje stečajnog postupka tako što su pokušali da diskredituju predsjednika Sindikata radnika tog preduzeća Dušana Tomića, ali im taj pokušaj nije uspio”rekao je Stevanović.

Pročitajte još...   Poljoprivrednici razočarani: Semberski kupus ne vrijedi iznositi sa njive

Pavlović ističe da će i on na ročištu reći svoje viđenje situacije u nekadašnjem mlinsko-prerađivačkom gigantu.

Borim se na sve načine da nađem kupca ili partnera, ali to nije lako. Bolje je firmu pokloniti nego dati u bescjenje, jer ponude koje sam imao nisu bile dobre.

Zaposleni u “Žitoprometu” su uz pomoć svog advokata sakupili 5.000 maraka i uplatili 26. jula na ime sudskog depozita kako bi ispunili sve uslove potrebne za otvaranje stečaja u tom preduzeću. Ukupna imovina “Žitoprometa” procjenjuje se na 17 miliona maraka, dok je iznos duga prema radnicima, bankama i dobavljačima oko pet miliona maraka. S obzirom na to da su još krajem prošle godine poslati na čekanje, radnici su krajem juna zatražili otvaranje stečaja u preduzeću nakon što je propao pokušaj prodaje nekadašnjeg mlinsko-prerađivačkog giganta kupcima iz Izraela.

Pročitajte još...   Zaštita krompira i lubenice

Izvor: GlasSrpske

 

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Cijena proizvodnje hrane raste - prijeti li nam nestašica povrća?

Agro vijesti

Završena kontrola: Mljekare moraju sniziti cijenu mlijeka