Rod šljive izostao u Potkozarju | Agroportal.ba
Agro vijesti

Rod šljive izostao u Potkozarju

Rod šljive

Na području prijedorske regije ova godina je relativno dobra za voćare. Rod jabuke je u granicama prosječnog a rod šljive izostao je u Potkozarju, osim u Gradišci. Dok je rod ostalih voćnih vrsta umanjen. Kaže stručni saradnik za voćarstvo u prijedorskoj kancelariji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri resornom ministarstvu Mirko Јokić.

Rod šljive

Rod kruške i šljive umanjen 50%

Rod jabuke je u granicama prosječnog 30-40 tona po hektaru. A rod kruške i šljive koje imaju prosječan prinos 25 tona po hektaru, ove godine je umanjen 50 odsto, rekao je Јokić.

On kaže da je u intenzivnim zasadima voća rod različit i zavisi najviše od primijenjenih agrotehničkih mjera.

U zasadima gdje nije primijenjena potrebna agrotehnika, ove godine je izostao rod, naveo je Јokić.

Prema njegovim riječima, nakon što je nekoliko godina bilo mraza u proljeće, prošle godine prinos voća bio je natprosječan.

Mi savjetujemo voćarima da kod pretjeranog roda vrše proređivanje. Što oni često ne urade, jer im je žao. A tako dovode u pitanje rod za iduću godinu, napomenuo je Јokić.

On je rekao da je počela berba kruške i savjetovao voćarima da poštuju karencu, a za sve nedoumice da se obrate u Resor za pružanje stručnih usluga.

Počela je i berba šljive, čačanskih sorti, a za dvadesetak dana počinje berba jabuke, naveo je Јokić.

On je savjetovao voćarima i da u uslovima kada je temperatura vazduha 30 stepeni Celzijusovih i veća obezbijede dovoljno vode u zasadima, 30 litara po metru dužnom.

Pročitajte još...   Zahlađenje voću spas u zadnji čas

Јokić je naglasio da u voćanjacima i nakon berbe do jeseni voćkama treba obezbijediti dovoljno vode da bi bilo omogućeno formiranje rodnih pupoljaka.

Izvor: RTRS

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''