Uvoz mesa stopira prodaju domaće junadi | Agroportal.ba
Agro vijesti

Uvoz mesa stopira prodaju domaće junadi

Izvoz meso

Na farmama u Srpskoj trenutno ima oko 10.000 junadi koju tržište ne može otkupiti! A domaći proizvođači ističu da je uzrok slabe potražnje prekomjerni uvoz jeftinog mesa, čiji je kvalitet pod znakom pitanja.

Uvozno meso

Višak junadi

Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača RS nedavno se obratio na adrese više institucija na nivou Srpske i BiH, ističući da postoji ogroman višak junadi s kojim ne znaju šta da rade.

U zahtjevu kojim traže pomoć nadležnih prilikom prodaje goveda, proizvođači navode da je u pitanju junad koja je dostigla između 500 i 800 kilograma. Te da dalji prirast nije ekonomski opravdan zbog prevelikog utroška hrane.

Iz Saveza naglašavaju da kupci na tržištu BiH trenutno nude cijenu koja je ispod 3,60 KM po kilogramu žive vage. Što je za pola marke manje od direktnih troškova proizvodnje i to s rokovima otplate do šest mjeseci.

Ako te uslove prihvatimo proizvodnja junećeg mesa biće smanjena za 50 odsto. A postoji mogućnost i da bude ugašena, navode iz saveza.

Uvoz mesa upitnog kvaliteta

Dodaju da domaću proizvodnju ugrožava nelojalna konkurencija mesom iz uvoza čija je cijena daleko ispod troškova proizvodnje mesa u BiH.

Nema logike da se dozvoli takva nelojalna konkurencija. Priče i ugovori o izvozu mesa postali su farsa. A sve i da su ostvarivi, ne vidimo nikakvu ekonomsku logiku da junad koju proizvodimo izvozimo, a meso za potrebe našeg stanovništva uvozimo. Svi potpisani sporazumi o slobodnoj trgovini između BiH i ostalih zemalja mahom su štetni po BiH. Zbog čega sve te sporazume treba revidirati. Tvrde u Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača RS i apeluju na nadležne da ih zaštite od nelojalne konkurencije u što kraćem roku. Jer je, kako ističu, svaki dan koban za proizvođače mesa u Srpskoj, a i u BiH.

Vlasnik firme “Gold – MG” u Donjim Žabarima Goran Mitrović ističe da u štalama ima oko 2.000 komada junadi koje nema kome da proda.

Viška imaju gotovo svi stočari. Niti ima potražnje, niti je cijena dobra. Od izvoza za Tursku za sada nema ništa, a meso iz izvoza je preplavilo domaće tržište. Neophodna je zaštita domaće proizvodnje, koju tražimo već duže vrijeme, kazao je Mitrović.

Problema sa plasmanom stoke ima i firma “Braća Pavlović” iz Obudovca.

Imamo viška stoke jer prodaja trenutno ne ide. Ne znamo ni kada će krenuti nabolje, situacija je neizvjesna. Rekao je vlasnik Zdravko Pavlović.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da aktivno prate ovu problematiku, te da će u tom smislu predložiti određene konkretne mjere prema nadležnim institucijama BiH, prije svega Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Pročitajte još...   Niske cijene zatvaraju farme?!

Sastanak

Da je zaštita domaće proizvodnje u BiH hitno potrebna poljoprivrednicima zaključeno je i u petak na sastanku kojem su prisustvovali pomoćnik ministra za resor poljoprivrede i prehrambene industrije Zoran Maletić, načelnik Odjeljenja za stočarstvo pri Ministarstvu poljoprivrede Mladen Stojanović i predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara RS Vladimir Usorac.

Pročitajte još...   Uvoznički lobi i kako se boriti protiv njega?

Tema sastanka bila je i aktuelna situaciji na tržištu proizvodnje mlijeka u Srpskoj i okruženju, kao i podsticajne mjere za proizvodnju mlijeka.

Izvor: Glas Srpske

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednici razapeti između proizvodnje i očuvanja prirode

Agro vijesti

Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni mraz uništiti voće?