Na jedan izvezeni litar vode dođu tri iz uvoza | Agroportal.ba
Agro vijesti

Na jedan izvezeni litar vode dođu tri iz uvoza

Za osam mjeseci 2018. uvezli smo vode i bezalkoholnih pića ukupne vrijednosti 118 miliona maraka! Dok smo u istom periodu ovih proizvoda izvezli tek za 42 miliona KM ili skoro tri puta manje, srpskainfo.

Najviše uvozimo vodu

Poseban problem predstavlja činjenica da je od januara do septembra, u odnosu na isti prošlogodišnji period, izvoz vode povećan za 6,5, a uvoz za bezmalo 16 odsto. To pokazuje analiza Spoljnotrgovinske komore BiH. Za osam mjeseci ove godine pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 36,1 odsto.

Vodeći uvozni, ali istovremeno i izvozni proizvod, jeste voda i mineralna voda sa dodatkom šećera. Ona čini 88 odsto ukupnog uvoza. Slijedi voda i mineralna voda bez dodatka šećera sa učešćem od deset odsto, dok ostatak otpada na sokove. Ovi proizvodi Bosna i Hercegovina najviše uvozi iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Austrije i Mađarske.

U Spoljnotrgovinskoj komori BiH kažu da je, kad se u obzir uzme činjenica da je uvoz tri puta veći od izvoza, jedan od glavnih problema otvorenost CEFTA tržišta.

Proizvođači vode iz Srbije i Hrvatske tradicionalno su prisutni na našem tržištu. A čak 90 odsto građana BiH pije vode uvezene iz ovih zemalja. Ističe predsjednik ove komore Nemanja Vasić.

Građani nemaju osjećaja ni navike

Prema njegovim riječima, BiH ima kvalitetnu vodu, ali njeni građani nemaju osjećaj za kupovinu domaćih proizvoda.

Ne shvatamo da kupovinom domaćih roba ulažemo u školsto, zdravstvo, u društvo u cjelini. Nažalost, naše potrošačke navike idu u prilog stranim proizvođačima, ističe Vasić.

Dodaje da bi proizvođači iz BiH mogli da proizvedu više vode, ali da je problem u tome što naši prozvodi ne mogu tako lako da prođu na stranim tržištima.

Kupci su nepovjerljivi prema novim proizvodima. Treba puno vremena i para da bi nešto postalo brend i moglo se masovnije prodavati. Zato i jesmo u poziciji da uvoz vode nekoliko puta nadmašuje izvoz, naglašava Vasić.

Podaci UIO pokazuju da je BiH za 11 mjeseci lane uvezla 152,5 miliona litara vode u vrijednosti od 133,1 miliona maraka. To je za 21 milion KM više u odnosu na isti period 2016. S druge strane, u pomenutom periodu 2017. smo izvezli vode u vrijednosti 45,8 miliona KM.

Pročitajte još...   Rekordan rod jabuke - ove godine na ruskom tržištu

Strateški resurs

Iz Zavoda za geološka istraživanja Srpske nedavno su saopštili da je pitka podzemna voda strateški mineralni resurs koji ima presudnu ulogu za ekonomski i socijalni razvoj privrede RS.

Stručnjaci naglašavaju da je ova voda potencijal koji treba iskoristiti kako za vlastite potrebe, tako i za povećanje proizvodnje, ali i izvoza. Objašnjavaju da je uvoz flaširane vode štetan prvenstveno iz dva razloga – finansijskog, jer imamo dovoljne količine svoje vode, ali i stvaranja nepotrebnog otpada od ambalaže.

Shares
Slične objave
Agro oglasiAgro vijesti

Male radnje, velike priče

Agro vijesti

Uzgajivači ribe u RS se žale na nelegalan uvoz