Rusi za saradnju u mašinskoj industriji, agraru i medicini | Agroportal.ba
Agro vijesti

Rusi za saradnju u mašinskoj industriji, agraru i medicini

Postoji ogroman potencijal sa privrednu saradnju Republike Srpske i Nižnjeg Novgoroda, a glavni sektori za koje su zainteresovani privrednici iz ove ruske oblasti su mašinska industrija, poljoprivreda i medicina.

Direktor Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić rekao je u Banjaluci, uoči sastanka sa delegacijom Privredne komore Nižnjeg Novgoroda, da će dati punu podršku privrednicima za uspostavljanje saradnje. Te obezbijediti im informacije u vezi sa uslovima poslovanja, sertifikovanjem proizvoda i nastupima na sajmovima.

On je istakao da je u 2018. godini došlo do pada spoljnotrgovinske razmjene sa Rusijom u poređenju sa 2017. godinom.

Izvoz iz Srpske u Rusiju smanjen je sa 46 miliona na 28 miliona KM. Uvoz sa 680 miliona na 540 miliona KM. Vjerujemo da ćemo današnjim sastankom delgacija privrednih komora. A zatim i privrednika iz Srpske i Nižnjeg Novogoroda unaprijediti saradnju i vratiti je na nivo iz 2017. godine i razviti i više od toga.

Izvoz voća

On je istakao da u izvozu iz Republike Srpske u Rusiju sa 75 odsto učestvuje voće. Dok više od 90 odsto uvoza iz Rusije otpada na naftu i naftne derivate.

Bilo je problema sa porijeklom voća. To je jedan od razloga pada vrijednosti izvoza u 2018. godini. To je još jedna poruka da naši inspekcijski organi moraju da se pozabave tim anomalijama. Ali i da se privrednici uozbilje jer samo na profesionalan način i uz dobar kvalitet proizvoda mogu naći prostor na ruskom tržištu. Rusko tržište je ogromno. Važno je da su stvoreni tehnički uslovi da se proizvodi mogu izvoziti. Probleme koje smo imali treba prevazići i naći način da izvoz bude povećan.

Prema njegovim riječima, na rusko tržište je počeo i izvoz namještaja i proizvoda mašinske industrije.

Pročitajte još...   Suša prepolovila prinose kukuruza

Regija Nižnji Novgorod je poznata po auto-industriji. To je prilika za našu metalsku industriju da se nađe na tržištu Rusije.

Generalni direktor Privredne komore Nižnjeg Novgoroda Ivan Razuvajev istakao je da je temelj za saradnju sporazum između Vlade Republike Srpske i Nižnjenovogorodske gubernije iz maja prošle godine.

Doveli smo veliku delegaciju privrednika. Odredili osnovne sektore koji su interesantni za potencijalnu saradnju. To su mašinska industrija, poljoprivreda i medicina.

Ogroman potencijal

On je rekao da su privrednici iz Nižnjeg Novogorda tokom dvodnevnog boravka u Srpskoj prepoznali ogroman potencijal. Te iskazali veliko interesovanje sa saradnju sa privrednicima u Srpskoj.

Potpisali smo juče i ugovor o saradnji sa kompanijama koje dolaze iz oblasti automobilske industrije. Obišli smo neka preduzeća u Banjaluci i Gradišci. Zahvaljujemo se Privrednoj komori Srpske koja nam je omogućila efikasan rad i kontakte.

Prema njegovim riječima, glavni zadatak Privredne komore Nižnjeg Novgoroda je da omogući novi impuls da bi saradnja među privrednim subjektima bila na višem nivou i omogućila projekte na obostranu korist.

Pročitajte još...   Jedemo samo 8% domaće hrane

Sastanku delegacija privrednih komora prisustvuje i ministar energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić.

Izvor: RTRS

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Povrtari zahtijevaju veće subvencije

Agro vijesti

Ko je i koliko dobio podsticaja u 2019. godini u Brčko distriktu?