Ruski inspektori dolaze na berbu da spriječe šverc jabuka | Agroportal.ba
Agro vijesti

Ruski inspektori dolaze na berbu da spriječe šverc jabuka
Rusi hoće da se na licu mjesta uvjere koliko se jabuka u BiH proizvede, da bi ukinuli zabranu, otkriva za Srpskainfo ministar spoljne trgovine BiH Mirko Šarović.

Potpuni sam optimist da će ovaj problem biti riješen i da za tu količinu jabuka, koliko se u našim voćnjacima zaista proizvede, neće biti nikakvih problema da se one izvezu na rusko tržište. Dobro smo uradili posao i cijeli ovogodišnji rod jabuke biće, uvjeren sam, izvezen u Rusiju, rekao je Šarović.

Dolazak fitosanitarnih inspektora iz Rusije očekuje krajem ovog ili početkom idućeg meseca. Dugo se razgovaralo i pregovaralo, kako bi se Rusi ubijedili da, nakon dvije prevare, daju BiH još jednu šansu. Tražio se najpovoljniji termin za posjetu inspektora iz Moskve.

Ruska sanitarna služba je predložila da dođu u vrijeme kada počinje berba jabuka, kako bi na licu mjesta stekli jasnu sliku o našim kapacitetima, pojašnjava Šarović.

Rusi će, navodi, posjetiti voćnjake, pratiti berbu, potom posjetiti skladišta i hladnjače, kao i službe nadležne za kontrolu kvaliteta i izvoza voća u BiH. Tako će “ispratiti” cijeli put koji jabuke iz BiH treba da “prođu” na putu do tezge u Rusiji, kao bi spriječili šverc.

Uvjeren sam da će BiH u naskorije vrijeme biti skinuta sa liste zemalja iz kojih je zabranjen uvoz jabuka, poručuje Šarović, ali i podsjeća da je “zbog nekoliko mangupa koje niko ne sankcioniše” mogao biti uništen dugogodišnji trud i veliki izvozni posao.

Rusija je od 22. januara po drugi put zabranila uvoz jabuka iz BiH, zbog podvaljivanja jabuka iz Poljske kao prozvoda “made in BiH”. Zbog ove zabrane voćari su pretrpili višemilionsku štetu.

Pročitajte još...   RS preduzela mjere za nastavak izvoza jabuka

Trgovinski rat kao šansa

Mislite li da bi nas uopšte zapalo da izvozimo jabuke na jedno tako veliko tržište, kao što je rusko, da nije bilo trgovinskog rata između Rusije i EU? Tu smo priliku odlično iskoristili, ali je zbog samo jedne kompanije i nekoliko prevaranata sve moglo propasti, poručuje Mirko Šarović.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Ode šećerana, i šta ćemo sad?

Agro vijesti

Za litar nafte treba da prodaju četiri litra mlijeka

Komentariši