Javni poziv za samozapošljavanje u poljoprivredi tokom februara | Agroportal.ba
Agro vijesti

Javni poziv za samozapošljavanje u poljoprivredi tokom februara

Samozapošljavanje u poljoprivredi je projekat koji sa 500.000. maraka finansira brčanska Vlada. Zajednički ga provode resorno Odjeljenje i Zavod za zapošljavanje Distrikta.

samozapošljavanje

ZZZ Brčko

Priprema javnog poziva za apliciranje, čime praktično startuje projekat, u završnoj je fazi. Očekuje se da bude objelodanjen u drugoj polovini tekućeg mjeseca.

Izjavu je dao direktor brčanskog Zavoda za zapošljavanje Vlado Jevtić.

Trenutno od resornog odjeljenja brčanske Vlade očekujemo pojašnjenja oko načina registracije poljoprivrednika i načina na koji mogu aplicirati. Potom kojom metodom će biti izvršena transakcija novca za one kojima biznis planovi budu odobreni. Zatim kako će se vršiti nadzor nad kompletnom implementacijom sredstava, odnosno cijelog projekta.

Inače, kroz ovaj projekat se podržava jačanje primarne i sekundarne poljoprivredne proizvodnje i prerade proizvoda. Maksimalni pojedinačni iznos, za svaki biznis plan je 20.000. maraka. Kako je predviđeno, prije konačnog stava o odobrenim planovima, aplikanti će proći edukaciju da bi što kvalitetnije mogli napraviti biznis plan, te ga proveli u djelo. Pokretanje biznisa podrazumjeva prijavljivanje novozaposlenih, te obavezu samoodrživosti najmanje dvije godine.

Pročitajte još...   Podsticaji za poljoprivredu trebaju biti dodatak, a ne plata

Izvor: Radio Brčko.

Shares
Slične objave
Agro savjetiAgro vijesti

Priručnik za proizvođače mlijeka

Agro reportažeAgro vijesti

Povratak kući, voćnjaku i bilju