Utorak , Septembar 17 2019
Najnovije vijesti
Početak / Agro vijesti / Šarović: Uskoro dozvola za izvoz pilećeg mesa u EU

Šarović: Uskoro dozvola za izvoz pilećeg mesa u EU

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je danas da je BiH dobila i pisani izvještaj Inspekcije za hranu i zdravlje Evropske komisije o zadovoljavanju uslova za izvoz pilećeg mesa i proizvoda od pilećeg mesa u EU i da bi uskoro BiH trebalo da se nađe na listi zemalja iz kojih je dozvoljen uvoz ovih proizvoda u EU, prenose nezavisne.com

Podsjećajući da je Inspekcija Evropske komisije za hranu i zdravlje boravila u BiH od 26. septembra do 6. oktobra, Šarović je izjavio za medije da je Kancelarija za veterinarstvo BiH u međuvremenu ispunila preporuku Inspekcije iz preliminarnog usmenog izvještaja koja se odnosila na pregled trupova pilećeg mesa neposredno nakon klanja u izvoznim objektima.

Sada smo u fazi tehničke pripreme i proceduralnih pitanja sa nadležnim inspekcijskim tijelom Evropske komisije, dodao je Šarović.

On nije mogao precizirati kada bi BiH mogla da se nađe na listi zemalja iz kojih je dozvoljen uvoz pilećeg mesa i proizvoda od pilećeg mesa u EU, ali se nada da bi to trebalo biti brzo.

Šarović je istakao da je Inspekcija Evropske komisije provjerila da li cijeli sistem u BiH za proizvodnju pilećeg mesa i proizvoda od pilećeg mesa odgovara standardima EU.

Prijavili smo četiri objekta, ali nakon evidentiranja BiH na listi zemalja koje mogu da izvoze u EU, Kancelarija za veterinarstvo davaće EU brojeve, odnosno dozvole za izvoz, po proceduri koja je predviđena i koju su već jednom isprobali kada je riječ o izvozu mlijeka i mliječnih proizvoda, kaže Šarović.

Prema njegovim riječima, kada cio sistem prođe provjeru, mogućnost za dobijanje dozvole je neograničena.

Siguran sam da u BiH ima 10 do 15 ozbiljnih kompanija koje mogu da izvoze piletinu i proizvode od pilećeg mesa u EU, zaključio je Šarović.

On je najavio da je BiH na pragu dobijanja dozvole za izvoz konzumnih jaja u EU, ali je dodao da je crveno meso ključni proizvod za koji je potrebno ispuniti uslove EU i dobiti dozvolu za izvoz.

Izvor: nezavisne.com

Facebook Komentari

Provjerite takođe

Uvoz svinja

Njemačka je u protekloj godini najviše živih svinja izvezla u BiH?

Njemačka je u protekloj godini najviše živih svinja izvezla u BiH, gdje su odvezene na …