Šarović uskoro u Moskvi na pregovorima u vezi s izvozom jabuka | Agroportal.ba
Agro vijesti

Šarović uskoro u Moskvi na pregovorima u vezi s izvozom jabuka

Delegacija Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH trebalo bi da iduće sedmice, najdalje do utorka, dobije informaciju kada će putovati u Moskvu, u Rusku Federaciju, kako bi pregovarali o deblokadi izvoza jabuka u ovu zemlju, pišu nezavisne.com

 
[tie_full_img][/tie_full_img]

Ovo je u petak “Nezavisnim” rekao Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koji je dodao da je poziv iz Moskve stigao u četvrtak naveče i da trenutno s Moskvom pregovara da li će to biti delegacije na najvišem nivou ili će biti formirana radna grupa koja će pregovarati.

Insistirao sam da što prije stupimo u pregovore, svaki dan nam je važan, ali zavisi i od ruske strane. Očekujemo da se na tom završnom razgovoru, s obzirom na to da smo parafirali dosta međusobnih informacija, te dokumenta i aktivnosti koje je učinila naša strana, postigne dogovor za ukidanje zabrane izvoza jabuka u Rusiju”, kazao je Šarović.

Upitan da li su otklonjeni nedostaci i da li Ministarstvo od entiteta ima saglasnost da se s tim krene, Šarović je rekao da su svi radili na različitim nivoima i u okviru svoje nadležnosti, te da je urađeno dovoljno. Smatra da je, uz pooštravanje uslova za izvoz u Rusiju, BiH ispunila ono što je ruska strana tražila kada je uvodila zabranu.

Pročitajte još...   Paprika ajvaruša "zlatna koka" za ratare

Šarović ističe da BiH u Rusiju izvozi oko 20.000 tona jabuka godišnje te da ima kapacitet i za koju hiljadu tona više.

Ipak, u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske kažu kako ih ministar Šarović nije obavijestio o razvoju situacije u ovom slučaju, čime je, kako su ocijenili, nastavio svoju uobičajenu praksu.

Ministar ne obavještava nadležne institucije u RS o potezima koje čini, kao ni o komunikaciji koja je značajna kako za poljoprivredne proizvođače, tako i za Ministarstvo, a čija je poljoprivreda resorna nadležnost. Ovaj potez smatramo neprihvatljivim, kao i nedostatak koordinacije, koji potiče upravo od ministra Šarovića, kazali su nam u ovom ministarstvu.

Za razliku od njih, voćari u RS kažu kako su im u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH najavili da će uskoro doći do početka pregovora.

Rečeno nam je da ćemo prije tog putovanja imati zajednički sastanak. Nadamo se da će stvari ići u pozitivnom smjeru jer se radilo na svim nivoima. Bilo je priče i optužbi o prenosu nadležnosti, ali nas to ne interesuje. Nas zanima samo da se izvoz ponovo odblokira jer trpimo ogromnu štetu, kazao nam je Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske.

Podsjećamo, izvoz jabuka u Rusiju obustavljen je 22. januara nakon što je u ovoj zemlji otkrivena sumnjiva pošiljka od gotovo 19 tona jabuka koju je uvezlo preduzeće iz Bijeljine, a za koje se pretpostavlja da nisu porijeklom iz BiH. Naime, na drvenim kutijama u kojima su jabuke bile spremljene, pored uvozne deklaracije s podacima iz BiH, pronađene su i etikete koje govore da su one ipak iz Poljske. Nakon toga, odgovornost su negirali svi nadležni u ovom lancu, a preduzeće “Fruct Compani”, koje je izvezlo jebuke, je skinuto sa liste izvoznika, a cijeli slučaj istražuje i SIPA.

Pročitajte još...   BiH zvanično počela izvoziti konje u Evropsku uniju

Podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH pokazuju kako je u prošloj godini izvoz voća u Rusku Federaciju iznosio nešto više od 45 miliona maraka, najviše od svih zemalja. Od tog iznosa izvezeno je 12.938.142 kilograma jabuka, vrijednih 18,40 miliona KM.

Shares
Slične objave
Agro vijestiPijačni barometar

Vremenska prognoza za prvi dan jeseni

Agro vijesti

Poljoprivrednim proizvođačima iz Srebrenika 100.000 KM podrške

Komentariši