Šećerana ide na licitaciju | Agroportal.ba
Agro vijesti

Šećerana ide na licitaciju

Sve dosadašnje ponude za kupovinu Fabrike šećera u Bijeljini su propale. Povjerioci su na jučerašnjoj sjednici Skupštine donijeli odluku da se ide u novu prodaju i da se imovina ponudi na licitaciji po početnoj cijeni od deset miliona maraka.

Nebojša Matić, stečajni upravnik, na čiji prijedlog će se i ići u prodaju, kaže kako će potencijalni kupac morati da uplati depozit od 10.000 maraka. Ponude će se dostavljati u zatvorenim kovertama, koje će na kraju otvoriti i razmotriti Odbor povjerilaca. 

U naredna tri do četiri dana poziv će biti objavljen u dnevnim novinama, a otvaranje pismenih ponuda očekuje se krajem februara. 

Novi – stari potencijalni kupci

Inače na sjednici Skupštine povjerilaca pojavili su se i potencijalni kupci iz Turske iz firme “Solist”. Oni su ranije ponudili 5,1 milion evra za kupovinu fabrike, ali su još jednom odbili da uplate depozit i tako se diskvalifikovali iz dalje trke. 

Pročitajte još...   Proizvođači smilja nezadovoljni, ovogodišnji prihodi 30 posto od očekivanih

Naime, njima je ponuđen rok od 30 dana da uplate depozit od 50.000 maraka. Te da dostave bankarske garancije kako bi bila realizovana njihova ponuda, ali oni obećanjem da će dostaviti garanciju nisu ubijedili povjerioce. 

Rekli su kako će dostaviti garanciju, ali su povjerioci posumnjali u njihove mogućnosti. S obzirom na to da nisu mogli da uplate ni depozit, pitanje je kako bi uplatili 5,1 milion evra. 

Faik Muhić, predstavnik većinskog broja povjerilaca, rekao je da turska firma nije isključena iz prodaje na javnoj licitaciji. Poručio da i strani investitori moraju poštovati zakone i da oni koji ih ne poštuju i nisu pravi kupci.

Inače, šansu da koriguje svoju ponudu dobio je i Goran Vajkić iz Banjaluke, koji je ranije ponudio 6,75 miliona maraka. Ali s obzirom na to da to nije učinio, i on je otpao kao kupac. 

Pročitajte još...   Domaći proizvođači gomilaju viškove proizvoda i bore se za opstanak

Još ranije kao slaba odbijena je i ponuda za kupovinu jedne kompanije iz Vijetnama. 

Stečaj pokrenut 2015. godine

Stečaj u bijeljinskoj “Šećerani” pokrenut je još 2015. godine. Svemu je prethodila blokada računa 2011. godine, nakon što je uhapšen njen tadašnji vlasnik Zoran Ćopić.

U vlasništvo Republike Srpske prešla je godinu dana ranije nakon što je Ćopić osuđen na četiri godine zatvora. Trajno mu je oduzeta imovina vrijedna oko 20 miliona maraka, za koju je utvrđeno da ju je stekao pranjem novca narko-bosa Darka Šarića. Povjerioci su insistirali da se fabrika prodaje u kompletu da bi se zadržala njena tehnološka cjelina. Sva nepokretna imovina je pod hipotekom, koja je upisana u korist Ministarstva finansija RS i Poreske uprave RS.

Izvor: Nezavisne.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

U BiH neiskorišteno ostalo 15 miliona litara mlijeka

Agro vijesti

Primjedbe i sugestije na nacrt Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za 2021. godinu