Semberci uspješni u proizvodnji duvana | Agroportal.ba
Agro vijesti

Semberci uspješni u proizvodnji duvana

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je u Velikoj Obarskoj posjetio domaćinstvo Milenka Gotovčevića, jednog od najpoznatijih duvanara sa područja Semberije. Osim duvana koji godišnje gaji na oko pet hektara, ovaj domaćin proizvodi i pšenicu na 15 hektara i kukuruz na pet hektara.

Pored problema sa kojima se suočavamo da bismo uspjeli da ostvarimo profit od sadnje duvana, ostao sam vjeran proizvodnji ove industrijske biljke, s obzirom na to da je naše zemljište najpogodnije za sadnju duvana.

Problem nam predstavljaju suše i nedostatak radne snage, s obzirom na to da ova proizvodnja zahtjeva mnogo fizičkog rada. Zahvalan sam na pomoći sa republičkog i lokalnog nivoa u vidu podsticaja, ali bi nam dodatna pomoć dobrodošla, jer nam je proizvodnja zbog raznih spoljnih faktora nesigurna, naveo je Gotovčević.

On ističe da je jedan dio duvana zasadio početkom maja i trenutno okopavaju te usjeve, a u drugoj polovini maja, koja je optimalni period za sadnju duvana, planira da zasadi drugi, veći dio.

Pored ukućana, potrebno nam je još radnika, s obzirom na to da oko duvana ima mnogo posla koji zahtjeva ručni rad, dosta vremena i snage, pojašnjava duvanar iz Velike Obarske.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić istakao je prilikom posjete da je osim proizvodnje žitarica i kupusa, po čemu je Semberija poznata, u ovom kraju zastupljena i proizvodnja duvana, kojoj je potrebna pomoć sa svih nivoa vlasti.

Proizvodnja duvana iziskuje dosta napora jer je nije moguće obavljati samo mašinama. Dobra stvar je što je porasla otkupna cijena i što postoji organizovan otkup preko preduzeća „Duvan“ iz Bijeljine. Takođe, postoje podsticaji koji pomažu da se proizvodnja što bolje realizuje, ali ono što je najpotrebnije ovim domaćinima jeste radna snaga, zaključio je Mićić.

On je izrazio i zadovoljstvo zbog namjere dva Milenkova sina da ostanu u porodičnom domaćinstvu i da nastave da se bave poljoprivredom, jer je sadnja duvana prilika da se dobro živi od svog rada.

Uz iskustvo oca i snagu mladih generacija uspjeh je zagarantovan, ocijenio je Mićić.

Shares
Slične objave
Agro reportažeAgro vijesti

Organska tjestenina iz Vareša stiže u Njemačku

Agro vijesti

Na Palama registrovana trihinela kod divljači

Komentariši