Semberija planira da zasije 17.470 hektara | Agroportal.ba
Agro vijesti

Semberija planira da zasije 17.470 hektara

U Semberiji će ove jeseni biti zasijano 17.470 hektara, što je povećanje sjetvenih površina za pet odsto. Poljoprivrednici se nadaju odgovarajućim vremenskim uslovima, kako bi ovaj posao završili u optimalnom roku. Očekuju i regresirano gorivo i đubrivo, koje će obezbjediti Vlada RS, piše Blic.rs

[tie_full_img][/tie_full_img]

Foto: G. Bobić

Ta pomoć će im dobro doći s obzirom da je suša desetkovala ovogodišnju proizvodnju, a gubici su višestruko premašili uloženi  novac, tako da će većina ratara s mukom obaviti jesenju sjetvu. Procjenjuje se da će ove jeseni u RS biti zasijano oko 65.000 hektara oranica.

U Semberiji će najviše oranica biti zasijano pšenicom, oko 13.770 hektara, ječmom 2.840, tritikaleom 250, uljanom repicom 450, krmnim biljem 130 i povrćem 30 hektara.

Stručni saradnik za poljoprivredu u Gradskoj upravi Bijeljina, Sreten Vučković, kaže da će sjetvene površine, u odnosu na prošlu godinu, biti  povećane za 826 hektara.

Razlozi za to su što je jesenja sjetva dosta jeftinija u odnosu na proljetnju. Sve češća pojava suše, kao elementarne nepogode, i ranije skidanje jesenjih kultura je mogućnost za ostvarivanja mnogo boljih prinosa u odnosu na proljetnje kulture, rekao je Vučković.

Nikola Aleksić iz Golog Brda obrađuje oko 14 hektara oranica i kaže da je ova godina bila teška za poljoprivrednike.

Planiram da zasijem šest hektara pšenice. Repromaterijal nije pojeftinio, a 100 kilograma pšenice prodaje se od 92 do 95 KM, dok je đubrivo od 75 do 77 KM. Velike količine ćemo posijati iz vlastitih ambara, jer nećemo moći da kupimo sertifikovano sjeme. Suša je uzela danak, rod i kvalitet kukuruza, povrća i voća su podbacili. Ukoliko pomoć resornog ministarstva i Vlade RS izostane, jesen će biti teška za poljoprivrednike, kaže ovaj ratar.

Agronom Vanja Nestorović kaže da poljoprovrednici moraju primjeniti agrotehničke mjere ukoliko očekuju dobre i kvalitetne prinose.

Na najvećem broju parcela kukuruz je predujsev pšenici. Budući da će se berba obaviti ranije, ratari bi trebalo da na vrijeme pripreme parcele. I padavine su dobrodošle za predsjetvene radove. Najvažnija je blagovremena i kvalitetna obrada zemljišta, a potom i unošenje mineralnih đubriva. Jako je važno i da se sjetva obavi na dubini od četiri do šest centimetara i to deklarisanim sjemenima. Optimalni agro rok za sjetvu ozimih kultura je od 5. do 25. oktobra, kaže ona.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS obezbijediće poljopriprivrednicima za jesenju sjetvu regresirano dizel gorivo i vještačko đubrivo, izjavio je tokom nedavne posjete Semberiji i resorni ministar Stevo Mirjanić.

Za nekoliko dana ćemo sklopiti ugovore sa distributerima, a isporuka regresiranog goriva trebalo bi da počne za desetak dana. Što se tiče vještačkog đubriva, uplatićemo ga svim poljoprivrednim proizvođačima koji imaju uredno ažurirane hektare u registru, rekao je Mirjanić.

U Agrarnom fondu 1,1 milion KM 

Iako je Grad Bijeljina među prvima osnovao Agrarni fond, čiji budžet ove godine iznosi 1,1 milion KM, ne postoji poseban grant za podršku poljoprivrednicima u jesenjoj i proljećnoj sjetvi.

Pročitajte još...   Dani voća u Brčkom

Sredstva Fonda dijele se  u skladu sa Pravilnikom o podsticajima, koji usvaja Skupština grada.

Kako nam je obrazloženo, s obzirom na broj poljoprivrednika i površina na kojima se siju ratarske kulture, novac iz Fonda bio bi tek kap u moru, a sa druge strane, ostali bi uskraćeni poljoprivrednici koji se bave drugim vrstama proizvodnje.

Pročitajte još...   Priprema poljoprivrednika za EU fondove

Izvor: Blic.rs

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Prvi međunarodni kongres živinarstva/peradarstva iduće godine

Agro vijesti

Cijena proizvodnje hrane raste - prijeti li nam nestašica povrća?