BIH povećala izvoz brašna u Tursku za 16 puta | Agroportal.ba
Agro vijesti

BIH povećala izvoz brašna u Tursku za 16 puta

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović danas je s ministrom ekonomije Republike Turske Nihatom Zeybekčijem i drugim članovima Vlade u Ankari vodio završne pregovore o Sporazumu o slobodnoj trgovini između BiH i Turske, te preostalim pitanjima u vezi sa izmjenama i dopunama ovog, za Bosnu i Hercegovinu, važnog sporazuma, prenose Nezavisne.com

[tie_full_img][/tie_full_img]

Predmet razgovora bio je izvoz goveđeg mesa u Tursku, kao i izvoz pilećeg i jagnjećeg mesa i mesnih prerađevina, a razgovarano je i o budućem režimu za rastući izvoz brašna, ulja, glukoznog šećera i drugih proizvoda. Iako su pregovori bili vrlo intenzivni, Šarović je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim stepenom usaglašenosti dviju strana po brojnim, do sada otvorenim pitanjima, u izvozu iz BiH u Tursku.

Podsjećamo, samo izvoz brašna iz BiH u Tursku u odnosu na protekle godine povećan je za čak 16 puta a izmjene Sporazuma o slobodnoj trgovini doprinijet će daljem usponu ukupne robne razmjene između dviju zemalja. Očekuje se da pregovori tokom narednog mjeseca budu u potpunosti okončani, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Izvor: Nezavisne.com

Pročitajte još...   Razvio posao sa košnicama: Počeci su bili teški, sada se vide rezultati
Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''