Utorak , Septembar 17 2019
Najnovije vijesti
Početak / Agro reportaže / Slatki grozdovi u košarama krajem mjeseca

Slatki grozdovi u košarama krajem mjeseca

Prvi grozdovi slatkih plodova naći će se u košarama vinogradara širom Srpske već krajem mjeseca. Jako sunce i dovoljna količina padavina prijali su grožđu koje je ove godine vrhunskog kvaliteta, piše glassrpske.

Očekuje se dobra godina

Prema prvim procjenama vinogradara koji se uveliko pripremaju za berbu sočnih plodova. Godina će biti dobra, a na domaćim i inostranim trpezama naći će se domaća vina zavidnog kvaliteta.

U sunčanoj Hercegovini vinogradi će ove godine iznjedriti velike količine bijelog i crnog grožđa izuzetne slasti koje ukus i prepoznatljiv miris duguju velikom broju sunčanih dana. Za razliku od sjevera Srpske gdje je bilo mnogo kiše. Na jugu, kažu, padavina je bilo taman koliko treba da ne unište ovogodišnju berbu.

Vlasnik i enolog u Vinariji “Vukoje” Radovan Vukoje ocjenjuje da će ove godine imati veliku berbu.

Najbitnije je da je kvalitet grožđa sada na najvećem mogućem nivou, a ako nas lijepo vrijeme posluži i u danima koji dolaze. Berba će biti veoma uspješna. Krajem avgusta beremo šardone i pinot. Očekujemo idealan balans prinosa i kvaliteta grožđa, rekao je Vukoje i podsjetio da “Podrumi Vukoje” grožđe uzgajaju na oko 30 hektara zemljišta na dva lokaliteta, Zasad polje i Carski vinogradi.

Dodao je da će ovogodišnja berba početi desetak dana ranije jer je i vinova loza ove godine cvjetala ranije, a vrijeme je bilo idealno.

Vlasnik trebinjskog podruma “Popovac” Stevo Popovac ističe da će ove godine sa oko 200.000 čokota ubrati prepune košare kvalitetnog grožđa.

Skidanje prvih grozdova šardonea počećemo 20. avgusta, a potom slijedi i berba vranca i žilavke. Očekujemo visoke prinose, a ono što je najvažnije jeste da je grožđe zdravo. Rekao je Popovac i dodao da se već u proljeće dalo naslutiti da će godina biti plodonosna.

Dobroj berbi nadaju se i u Vinariji “Jungić” iz Čelinca.

Stanje u vinogradu je zadovoljavajuće i nadam se da će tako ostati i u narednom periodu. Prvo beremo bijele sorte grožđa. Rekao je vlasnik Vinarije “Jungić” Željko Jungić i dodao da pod vinogradima ima sedam hektara.

Najviše vinograda u Srpskoj zasađeno je na području Hercegovine. A nešto manje površine su u Banjaluci, Čelincu, Prnjavoru, Gradišci i Doboju.

Vrhunska vina

Vinari u Srpskoj saglasni su da za vrhunska vina nije presudna količina, već kvalitet grožđa. Neka od najboljih vina, dodaju, prave se od svega 250 grama grožđa po čokotu.

Facebook Komentari

Provjerite takođe

Nedostaje radnika za berbu maline

Berba maline u srednjem Podrinju je u punom jeku, a uzgajivači ovog voća nisu u …