Spriječene štete od grada na usjevima | Agroportal.ba
Agro vijesti

Spriječene štete od grada na usjevima

Strijelci Protivgradne preventive Republike Srpske od početka sezone ispalili su ukupno 580 raketa, od čega samo 60 u Semberiji. Zahvaljujući blagovremenom dejstvu ove službe spriječena je veća šteta na usjevima na području Grada Bijeljina.

Veliki broj kišnih dana, te nestabilnog i promjenjivog vremena, uslovio je da od početka sezone do danas Protivgradna preventiva ima pune ruke posla.

Strijelci u Semberiji dejstvuju po direktivi centrale i za sada nije bilo prijave štete na poljoprivrednim usjevima.

Jovica Ilić, sa protivgradne stanice u Janji, kaže da je dejstvovao šest puta.

Uspjeli smo da od krupnog leda napravimo sugradicu veličine kukuruza tako da je šteta neznatna u odnosu na onu koja je mogla da bude.

Zalihe

Protivgradna preventiva Srpske je od početka sezone do danas ispalila 580 raketa, što je za oko pet odsto više nego prošle godine.

Pročitajte još...   Miroslav danju prodaje voće i povrće, a noću spava ispod štanda

Na zalihama ima dovoljno raketa. Nabavljeno je blizu 3.000 komada i poljoprivrednici mogu biti spokojni, kaže direktor ovog preduzeća Tihomir Dejanović.

On je podsetio da se u sezonu ušlo sa 209 klasičnih protivgradnih stanica sa strijelcima, 58 automatskih, 35 prizemnih generatora, koje su raspoređene na području 30 lokalnih zajednica. Stanice se ne nalaze samo na području Republike Srpske, tu su i Gradačac i Brčko Distrikt, koji su sastavni dio branjenog područja.

Pročitajte još...   Kompleti za pčelare početnike

Najviše posla bilo je u rejonu Gradačca i Brčko distrikta, gdje je ispaljeno više od 70 raketa. Saradnja s lokalnim zajednicama je na zadovoljavajućem nivou, a iz Protivgradne preventive poručuju da se nadaju da će tako ostati i u narednom periodu.

Ponekad i eksplodira

Prilikom obavljanja svojih zadataka na odbrani usjeva od gradonosnih oblaka dešavaju se i neplanirani događaji, poput rakete koja je eksplodirala na lansirnoj rampi u Popovima.

Na svu sreću, sve je prošlo bez povreda, postavljen je novi lanser i vrlo brzo stanica je vraćena u funkciju.

Izvor

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Nagli pad temperature zabrinuo poljoprivrednike u BiH

Agro vijesti

Poljoprivrednici razapeti između proizvodnje i očuvanja prirode