Saradnja kompanije m:tel i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS | Agroportal.ba
Agro vijesti

Saradnja kompanije m:tel i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS

Povodom saradnje između kompanije m:tel i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, koja je zaključena ugovorom potpisanim u martu ove godine, u poslovnoj zgradi m:tel u Banjaluci 1. jula 2020. godine, održana je konferencija za medije.

Projekat digitalizacije u oblasti poljoprivrede jedan je od velikih projekata koji je ovo ministarstvo u saradnji sa kompanijom m:tel započelo ove godine, a kroz direktnu i efikasnu integraciju nauke i tehnologije u oblasti poljoprivredne proizvodnje putem pametnog softverskog rješenja „etFarm“ (@Farm), kojim će se omogućiti višestruke uštede i olakšati praćenje usjeva.

Radi se o integralnom informacionom sistemu, razvijenom po svim zadatim, svjetskim standardima, čiji je spaktar korisnika veoma širok. Ovaj sistem omogućava praćenje i kontrolu podsticaja, upravljanje zemljišnjim resursima, planiranje i praćenje proizvodnje i slično. Takođe, prednost ovog sistema je što savjetodavcima i proizvođačima omogućava stalni uvid u parcele koje vode, te pruža niz alata za upravljanje proizvodnjom.

Marko Lopičić, generalni direktor kompanije m:tel, je povodom saradnje sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS rekao da kompanija m:tel već godinama unazad, a u skladu sa svjetskim kretanjima na polju telekomunikacija, naročito fokusirana na digitalizaciju kao garant za bolju budućnost u svim oblastima života, te naglasio: „Digitalna transformacija, između ostalog, uz pomoć modernih tehnologija, obezbeđuje efikasnije i bolje poslovanje, a svoju primjenu vidi u svim privrednim oblastima i granama. S tim u vezi, gdje god postoji potreba i šansa za saradnju koja uključuje i proces digitalizacije, kompanija m:tel je zainteresovana da bude dio tog projekta“.

Pročitajte još...   Uzgoj šparoga sedam puta isplativiji od pšenice

Lopičić je naveo da je jedan od takvih ugovora, odnosno realizovanih projekata upravo ovaj koji je nastao u saradnji s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

 

Sistem omogućava direktnu i efikasnu integraciju nauke u poljoprivrednu proizvodnju, a razvijen je po standardima EU, a sve funkcionalnosti prilagođene su konkretnoj namjeni, prema potrebama Ministarstva.

 

Rekao je Marko Lopičić.Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi RS, Boris Pašalić, ovom prilikom je izrazio zadovoljstvo saradnjom s kompanijom m:tel na projektu digitalizacije u oblasti poljoprivrede, te naveo da je Ministarstvo opredijeljeno za nove tehnologije u poljoprivredi, te da i samo aktivno radi na tom planu.

Podsjećam da je našim poljoprivrednicima već više od dvije godine besplatno na raspolaganju i naš prognozno-izvještajni servis – Carpo, koji je razvilo Ministarstvo, a planira se uvođenje i dodatnih servisa za pomoć poljoprivrednim proizvođačima, o čemu ćemo uskoro obavijestiti javnost. „EtFarm“ će svakako dodatno unaprijediti digitalizaciju u oblasti poljoprivrede i mi u Ministarstvu ovakvim projektima dajemo punu podršku.

Rekao je Pašalić.

Pročitajte još...   Srbija počinje s izvozom pšenice u Egipat

„EtFarm“ čini više modula: etFarm LPIS, etFarm polje, etFarm kolektor, etFarm administracija. U toku je rad na još dva servisa i dvije baze podataka, i to zemljišni informacioni sistem i fitosanitarni GIS. U „etFarm“, poljoprivredni informacioni sistem, integrišu se podaci iz više izvora: digitalni katastarski planovi iz Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS, podaci o korištenju parcela i posjedima iz APIF-a, satelitski snimci, te podaci koje unose korisnici.

Kompanija m:tel i ovo ministarstvo nastaviće saradnju i u budućnosti, s ciljem modernizacije oblasti poljoprivrede uz pomoć najsavremenije tehnologije današnjice.

Izvor

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Nagli pad temperature zabrinuo poljoprivrednike u BiH

Agro vijesti

Poljoprivrednici razapeti između proizvodnje i očuvanja prirode

1 Comment

Comments are closed.