Saradnja kompanije m:tel i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS | Agroportal.ba
Agro vijesti

Saradnja kompanije m:tel i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS

Povodom saradnje između kompanije m:tel i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, koja je zaključena ugovorom potpisanim u martu ove godine, u poslovnoj zgradi m:tel u Banjaluci 1. jula 2020. godine, održana je konferencija za medije.

Projekat digitalizacije u oblasti poljoprivrede jedan je od velikih projekata koji je ovo ministarstvo u saradnji sa kompanijom m:tel započelo ove godine, a kroz direktnu i efikasnu integraciju nauke i tehnologije u oblasti poljoprivredne proizvodnje putem pametnog softverskog rješenja „etFarm“ (@Farm), kojim će se omogućiti višestruke uštede i olakšati praćenje usjeva.

Radi se o integralnom informacionom sistemu, razvijenom po svim zadatim, svjetskim standardima, čiji je spaktar korisnika veoma širok. Ovaj sistem omogućava praćenje i kontrolu podsticaja, upravljanje zemljišnjim resursima, planiranje i praćenje proizvodnje i slično. Takođe, prednost ovog sistema je što savjetodavcima i proizvođačima omogućava stalni uvid u parcele koje vode, te pruža niz alata za upravljanje proizvodnjom.

Marko Lopičić, generalni direktor kompanije m:tel, je povodom saradnje sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS rekao da kompanija m:tel već godinama unazad, a u skladu sa svjetskim kretanjima na polju telekomunikacija, naročito fokusirana na digitalizaciju kao garant za bolju budućnost u svim oblastima života, te naglasio: „Digitalna transformacija, između ostalog, uz pomoć modernih tehnologija, obezbeđuje efikasnije i bolje poslovanje, a svoju primjenu vidi u svim privrednim oblastima i granama. S tim u vezi, gdje god postoji potreba i šansa za saradnju koja uključuje i proces digitalizacije, kompanija m:tel je zainteresovana da bude dio tog projekta“.

Pročitajte još...   Košarac: Predložiću zabranu uvoza grožđa na 90 dana

Lopičić je naveo da je jedan od takvih ugovora, odnosno realizovanih projekata upravo ovaj koji je nastao u saradnji s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

 

Sistem omogućava direktnu i efikasnu integraciju nauke u poljoprivrednu proizvodnju, a razvijen je po standardima EU, a sve funkcionalnosti prilagođene su konkretnoj namjeni, prema potrebama Ministarstva.

 

Rekao je Marko Lopičić.Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi RS, Boris Pašalić, ovom prilikom je izrazio zadovoljstvo saradnjom s kompanijom m:tel na projektu digitalizacije u oblasti poljoprivrede, te naveo da je Ministarstvo opredijeljeno za nove tehnologije u poljoprivredi, te da i samo aktivno radi na tom planu.

Podsjećam da je našim poljoprivrednicima već više od dvije godine besplatno na raspolaganju i naš prognozno-izvještajni servis – Carpo, koji je razvilo Ministarstvo, a planira se uvođenje i dodatnih servisa za pomoć poljoprivrednim proizvođačima, o čemu ćemo uskoro obavijestiti javnost. „EtFarm“ će svakako dodatno unaprijediti digitalizaciju u oblasti poljoprivrede i mi u Ministarstvu ovakvim projektima dajemo punu podršku.

Rekao je Pašalić.

Pročitajte još...   Domaće povrće teško do zime

„EtFarm“ čini više modula: etFarm LPIS, etFarm polje, etFarm kolektor, etFarm administracija. U toku je rad na još dva servisa i dvije baze podataka, i to zemljišni informacioni sistem i fitosanitarni GIS. U „etFarm“, poljoprivredni informacioni sistem, integrišu se podaci iz više izvora: digitalni katastarski planovi iz Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS, podaci o korištenju parcela i posjedima iz APIF-a, satelitski snimci, te podaci koje unose korisnici.

Kompanija m:tel i ovo ministarstvo nastaviće saradnju i u budućnosti, s ciljem modernizacije oblasti poljoprivrede uz pomoć najsavremenije tehnologije današnjice.

Izvor

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''

1 Comment

Comments are closed.