Šta će biti sa žetvom u Semberiji? | Agroportal.ba
Agro vijesti

Šta će biti sa žetvom u Semberiji?

U Semberiji sa zebnjom iščekuju žetvu, jer je „Žitopromet“, koji decenijama otkupljuje i skladišti žito, a koji je danas u vlasništvu kontroverznog biznismena Slobodana Pavlovića, pred stečajem.

Zbog dugova koji su premašili 5 miliona KM zahtjev za pokretanje stečaja su prije nekoliko dana podnijeli radnici. Ova firma zaposlenima duguje 1,3 miliona KM. Njihov advokat je pozvao policiju da čuva „Žitopromet“, jer „radnici sa razlogom strahuju za kapital i imovinu preduzeća“.

Radnici će vjerovatno naplatiti svoja potraživanja, ali pitanje je ko će riješiti probleme sa kojima se godinama bore seoska gazdinstva u ravnoj i plodnoj Semberiji.

Da problem sa „Žitoprometom“ nije jedini, poljoprivrednici dobro znaju, a da nije od juče, osjetili su na svojoj koži prošle sezone. Podsjećamo, ratari koji su 2018. žito uskladištili u „Žitoprometu“, danima su strahovali da će im rod propasti,  jer im rukovodstvo preduzeća nije isplaćivalo novac za pšenicu. Radnici „Žitoprometa“ su, istovremeno, štrajkovali zbog neisplaćenih plata.

Nakon što su poljoprivrednici danima tražili ili novac ili mogućnost da žito izvuku iz silosa i prodaju drugom kupcu, kestenje iz vatre je izvadila Vlada RS. Poslije sastanka sa tadašnjim predsjednikom RS Miloradom Dodikom i premijerkom Željkom Cvijanović dogovoreno je da Vlada otkupi „zarobljenu“ pšenicu i isplati poljoprivrednike, naravno, novcem poreskih obveznika.

Nesređeno tržište

Tomica Stojanović, narodni poslanik opozicionog SDS iz Bijeljine, nedavno je na sjednici Narodne skupštine RS upozorio da se semberski poljoprivrednici svim silama bore da opstanu na svojim imanjima. Ali je pitanje kad će ih snaga izdati. Zbog krize u prerađivačkoj industriji i nesređenog tržišta oni često nemaju kome prodati svoje proizvode. Poseban problem je, tvrdi Stojanović, manjak obradivih površina.

Godinama nema rješenja za bijeljinsku “Šećeranu”. A imam utisak da je rješenje blizu. Za poljoprivrednike, to bi bio pravi zlatni rudnik. Zamislite da imaju mogućnost da bez troškova transporta prodaju šećernu repu. Uz to, mala gazdinstva teško dobijaju državnu zemlju u zakup, iako su ta gazdinstva ključ opstanka Semberije.

Zemlju, tvrdi on, zbog velikih koncesionara, ne mogu na obradu dobiti ni potomci onih od kojih je nekad ta zemlja oduzeta, iako su oni spremni da pošteno plate zakup kako bi obrađivali svoju djedovinu ili očevinu

Ne znam zašto ne postoji neka mogućnost da oni imaju prednost; njima ne treba mnogo, svega po desetak hektara po gazdinstvu. Ovo je veliki problem, vjerujte da su ljudi u Semberiji u stanju da se potuku zbog zakupa zemlje.

Odgovornost na lokalu

Ministar poljoprivrede Boris Pašalić tvrdi da u rješavanju većine ovih problema Vlada RS ne može mnogo učiniti, mada se složio da je za opstanak RS izuzetno bitan opstanak i napredak poljoprivrednih gazdinstava. Što se tiče zemlje koju RS daje pod zakup, velika odgovornost je, tvrdi, na lokalnim zajednicama.

Vlada RS je predala gradu Bijeljina 250 hektara u Semberiji, upravo zbog poljoprivednih gazdinstava. Ključno pitanje je zašto grad nije dodijelio gazdinstvima tu zemlju. Ako je ona zarasla u korov, i za to ima lijeka; može se pristupiti rekultivaciji zemljišta.

Dodaje da je Srpskoj potreban novi zakon o poljoprivrednom zemljištu, kojim bi se propisalo da se zemlja besplatno dodjeljuje ženama i mladima, kako bi se stanovništvo zadržalo u selima.

Pročitajte još...   Uvoz u BiH u 2018. veći od izvoza

Što s tiče šećerane, Vlada RS, kaže ministar poljoprivrede, ne može uticati na tok stečajnog postupka.

Problem je i zdravstveno osiguranje. Treba tražiti rješenje da, na osnovu poljoprivrede, budu zdravstveno osigurani ne samo nosioci gazdinstva, nego i članovi njihovih porodica.

Pašalić: Tajni sastanak s Pavlovićem

Ministar poljoprivrede RS Boris Pašalić rekao je na sjednici Narodne skupštine RS da je razgovarao s vlasnikom „Žitoprometa“ Slobodanom Pavlovićem, ali da o tom sastanku javnost nije obaviještena.

Tražili smo od njega da proda „Žitopromet“, ali je gospodin Pavlović rekao da nema odgovarajućeg kupca. Mi ništa drugo ne možemo. Ne može Vlada RS spasavati firmu koja je u privatnom vlsništvu.

Miloš Stevanović, advokat koji zastupa 120 radnika „Žitoprometa“, ranije je rekao da je Ministarstvo poljoprivrede obaviješteno o namjeri da radnici traže pokretanje stečaja i da je Ministarstvo “imalo razumijevanja za to“. On je takođe istakao da Pavlović nije htio da kontaktira s predstavnicima radnika.

Ne bi bilo dobro da se ovo preduzeće, koje je od strateškog značaj za RS, rasparčava i uništava.

Imovina „Žitoprometa“ je procijenjena na oko 17 miliona KM, a preduzeće, osim silosa za žito, ima i brojne lokale u Bijeljini, čijom bi se prodajom mogli namiriti povjerioci.

Pročitajte još...   Mrkve i peršuna ima u Semberiji, ali najteže plasirati robu

Izvor: SrpskaInfo

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Pod trebinjskim platanima se predstavili domaći poljoprivredni proizvođači

Agro vijestiPijačni barometar

Vremenska prognoza za 28.09.2020.