Stabilizovaćemo ćemo sva plaćanja podsticaja poljoprivrednicima, obećao Ministar Dedić | Agroportal.ba
Agro oglasiAgro vijesti

Stabilizovaćemo ćemo sva plaćanja podsticaja poljoprivrednicima, obećao Ministar Dedić

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva naslijedilo je skoro 50 miliona KM duga prema poljoprivrednicima, a resorni ministar Šemsudin Dedić je na godišnjoj konferenciji za medije istakao da se polovina tog iznosa odnosila na dugovanja za poljoprivrednu proizvodnju.

[tie_full_img][/tie_full_img]

Vlada Federacije BiH je za saniranje duga osigurala 7,7 miliona KM kroz rebalans budžeta za 2017. godinu, a u budžetu za ovu godinu izdovojili smo posebnu stavku od 11,5 miliona KM koja se odnosi na rješavanje svih zaostataka za proizvodnju, rekao je Dedić

Istakao je da je polovinom januara isplaćeno 10,2 miliona KM, a još 7,4 miliona KM uneseno u trezor.

Isplate očekujemo u narednim danima. Nakon ovih isplata prioritet je isplata trećeg kvartala za mlijeko zašto je planirana posebna stavka u budžetu.

U vezi s isplatama tekućih poticaja naveo je da nema kašnjena koja su u slučaju prijašnjih vlada znala trajati po nekoliko mjeseci.

Ove godine nakon što se rasteretimo duga, moći ćemo konačno u potpunosti da stabilizujemo sva plaćanja, bez prenošenja dugovanja iz godine u godinu, najavio je Dedić.

Ministar je pohvalio uspostavljanje softvera za plaćanje i pokretanje Farmer portala. Zbog različitih zloupotreba u proteklom periodu, dodao je, uspostavom softvera za plaćanje i pokretanjem portala Farmer povećana je efikasnost, nadzor, kontrola, brzina obrade, zahtjeva i transparentnost dodjele podsticajnih sredstava.

Pročitajte još...   Preliminarni izvještaj direkcije za hranu EU pozitivan

U vezi s vodoprivredom rekao je da je godinama bila na margini djelovanja Ministarstva. Naglasio je da će Nacrt izmjena i dopuna Zakona o vodama i novi zakon o koncesijama znatno unaprijediti ovu oblast.

BiH ima najviše pitke vode u regiji, samo uz moderan i kvalitetan zakonski okvir moći ćemo ovim resursom raspolagati na najbolji način.

Ministar Dedić je izrazio zadovoljstvo što je u 2017. godini Vlada usvojila dva bitna dokumenta iz oblasti šumarstva, Prijedlog Zakona o šumama i Šumarski program.

Pročitajte još...   Kako do povoljnijih kredita za poljoprivrednike?

Istakao je važnost uređenja drvne industrije i favoriziranja preduzeća s većim stepenom finalizacije proizvoda.

Umjesto da izvozimo jeftine balvane i daske treba da proizvodimo naš namještaj i otvaramo nova radna mjesta, istakao je Dedić.

Dedić je govorio i o sektoru veterinarstva navodeći da se nakon dozvole za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Evropsku uniju očekuje dozvola za izvoz mesa peradi i proizvoda od mesa na tržište EU.

Podsjetio je da je uređen i u parlamentarnu proceduru upućen Prijedlog Zakona o veterinarsko-medicinskim proizvodima.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Ratari zadovoljni prinosom, ali ne i predloženom otkupnom cijenom

Agro vijesti

Astronomska šteta u agrarnom sektoru Ukrajine