Supružnici programeri otišli na selo i ne žele da se vraćaju | Agroportal.ba
Agro vijesti

Supružnici programeri otišli na selo i ne žele da se vraćaju

Prema receptu dobijenom od prababe, uz egzotične začine iz daleke djedovine, Mirjam u Surduku pravi slatke čarolije.

Pitanje “Koliko dana do završetka aplikacije?” ona i njen suprug zamijenili su sa “Koliko dunja za teglu džema?”. U Beograd se, kažu, ne bi vratili.

Dunje u Surduku. To je svakodnevica za Mirjam i Dejana Ljubojevića. Kada su prije šest godina napustili Beograd i programiranje, odlučili su da se presele na Dejanovo porodično imanje i zasade baš dunje.

Prosto je sve postalo isuviše napeto, isuviše brzo, teško. Sve je za juče, sve je za odmah. Mnogo tenzija. Poslodavci koji su, takođe, veoma zahtjevni. Gužva u Beogradu. Sve više vozila.

Nabraja Mirjam razloge koji su ih naveli na ovaj korak.

Za dunju smo se opredijelili raspitujući se za tuđa iskustva i u literaturi, jer smo morali da budemo realni. Došli smo iz grada, nemamo uopšte iskustva za tu priču, ali, eto, uspjeli smo da odaberemo voćku koja je nama u tom trenutku izgledala najprimamljivija.

Dodaje njen suprug Dejan.

Pročitajte još...   Skok cijena svinjetine pred praznike

Međutim, početak nije bio jednostavan.

Nisam znala ni gdje je Surduk, a dunju sam posljednji put jela dok mi je bila živa prabaka, pa pravila sve ovo što ja danas pravim, tako da, zahvaljujući njoj, otuda još jedna ideja.

Kaže Mirjam.

Ispostavilo se da je izbor voćke bio pravi. Poslije šest godina, godišnje im rodi pet tona, a oko dunja, kako kažu, nema previše posla.

Malo je problematičnije kada su kišne godine, pa krene trava. Onda tu ima košenja na svake dvije nedjelje. Berba nije problem. Napravimo, što bi rekli Sremci, mobu, pa dođu i djeca, i prijatelji, i drugari da provedu vikend u prirodi.

Objašnjava Dejan.

Porijeklo Mirjam je i razlog zašto su džem, kompot i slatko koje ona pravi drugačiji.

Pomiješala Šumadiju i Egipat

Kada me pitaju otkud karanfilić u kompotu, odgovorim da sam pomiješala Šumadiju i Egipat. Ja sam po ocu Egipćanka, a po majci sam iz Lunjevice, odnosno po pradjedi, tako da mi najmanje prija Srem i Vojvodina koja je ravna. Kada smo prvi put išli kolima i obilazili, pitala sam se ima li neko brdo –

Prisjeća se Mirjam.

Pročitajte još...   Dobojski poljoprivrednici se udružili

Začini egipatski, ali recept šumadijski još iz 1936. godine, dobijen od prabake. Više je posla oko prerade voća, ali je i dobit mnogo veća.

Ljudi se trude da prodaju sirovinu. Naša ideja uopšte nije bila prodaja sirovine. Naprotiv. Hteli smo da napravimo proizvod od te sirovine. Iskreno, zarada je puta deset ako bilo šta napravite.

Ističe Dejan.

Mirjam priznaje da nikada nije zažalila što se odlučila na ovaj potez, osim kada je vidjela krticu. Posao programera u Beogradu je bio izvjesniji, sigurniji, ali kažu da se nisu pokajali, iako je sada možda teže, jer slobodnog vremena nemaju. Ali zato imaju mir, zelenilo i miris dunja.

Izvor

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Očekivani prinos kukuruza devet do 12 tona po hektaru

Agro vijesti

Crveno meso iz BiH neće još na evropsku trpezu