Sve više mještana Lopara okreće se uzgoju jagoda | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Sve više mještana Lopara okreće se uzgoju jagoda
Voćarstvo je na Majevici osnovni izvor prihoda za više od 90 odsto domaćinstava. Osim šljive i jabuke, posljednjih godina sve su zastupljeniji i proizvodnja jagodičastog voća i plastenička proizvodnja povrća, piše srpskainfo.

Projekat, koji realizuju lokalna zajednica i nevladina organizacija “Mozaik”, pokazao se kao izuzetno uspješan. Na Majevici je otvorena i destilerija, a gradi se i hladnjača, te se voćari ovog kraja nadaju sigurnom otkupu i plasmanu svojih proizvoda.

Više od 80 majevičkih proizvođača, na svom imanju započelo je proizvodnju jagode. Među njima je i bračni par Todić, a poljoprivreda je za Zorana i Vesnu, glavni izvor prihoda.

Zoran je radio u Fabrici opekarskih proizvoda Lopare i ostao je bez posla nakon njenog zatvaranja. Prije tri godine uključili su se u projekat proizvodnje jagode Fondacije “Mozaik” i opštine Lopare i nisu se pokajali.

Iako brdovit, majevički kraj pokazao se kao pogodno tlo za uzgoj jagodičastog voća. Na površini od tri dunuma proizvodimo jagode vrhunskog kvaliteta. Nadamo se da će i cijena biti veća, jer sa sadašnjom otkupnom cijenom od marku, marku i dvadeset feninga po kilogramu, a s obzirom na skupu prihranu u hemijsku zaštitu, jedva pokrijemo uloženo. Ali nećemo odustati, kaže domaćin.

Poljoprivrednici su, tvrde, prepušteni sami sebi i neuređenom tržištu. Organizovan otkup, mnogo bi im značio.

Pročitajte još...   Cijene žitarica i biljnog ulja dostigle najviši nivo

Za razliku od jagode, proizvodnja kornišona za poznatog kupca iz Sapne, koju su nedavno započeli je organizovana i ima siguran otkup.

Posla ima mnogo, ali se isplati. Kilogram krastavaca kornišona prošle godine bio je 1.20 KM, a sada 1.40 KM. Isplata je redovna. Ne brinemo o plasmanu i to je veliko olakšanje, kaže Vesna.

Pomoć majevičkim poljoprivrednicima pruža lokalna zajednica.

U protekle dvije godine za 42 proizvođača podijeljeno je oko 26.000 sadnica jagode.

Načelnik ove nerazvijene opštine Rado Savić kaže da su se donacije odnosile i na plasteničku proizvodnju, koja je na ovom području posljednjih godina doživjela ekspanziju.

Realizovali smo nekoliko projekata sa nevladinim organizacijama. U protekle dvije godine podijelili smo oko 50 plastenika, površine od 100 do 400 kvadratnih metara. Obezbjeđujemo savjetodavnu i stručnu pomoć. Ljudi vide veću sigurnost u plasteničkoj proizvodnji, jer manje zavise od vremenskih prilika i mogu da proizvedu više, a pri tome zemljište ne mora nužno biti najkvalitetnije, pojasnio je Savić.

On dodaje da bi u ovoj godini trebalo da budu realizovani i projekti izgradnje sušara i hladnjača za voće. Najavljuje i izgradnju mini pogona za proizvodnju sira, godišnjeg kapaciteta 15 tona.

Očekujemo da ćemo uz pomoć dijaspore obezbijediti i lakšu prodaju proizvoda lokalnog stanovništva kojem je sada zapadnoevropsko tržište nedostupno, naglašava Savić.

Za poljoprivredu dva miliona KM

Pročitajte još...   Prvi vinogradi na Majevici

Poljoprivreda ima važno mjesto u strateškom planu razvoja opštine Lopare, čiji je budžet manji od pet miliona. Lokalna zajednica nastoji projektima u agraru poboljšati uslove života svih stanovnika. Godišnje se za podršku poljoprivrednoj proizvodnji izdvaja oko pola miliona maraka.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Cijena proizvodnje hrane raste - prijeti li nam nestašica povrća?

Agro vijesti

Završena kontrola: Mljekare moraju sniziti cijenu mlijeka

Komentariši