Sve više mještana Lopara okreće se uzgoju jagoda | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Sve više mještana Lopara okreće se uzgoju jagoda
Voćarstvo je na Majevici osnovni izvor prihoda za više od 90 odsto domaćinstava. Osim šljive i jabuke, posljednjih godina sve su zastupljeniji i proizvodnja jagodičastog voća i plastenička proizvodnja povrća, piše srpskainfo.

Projekat, koji realizuju lokalna zajednica i nevladina organizacija “Mozaik”, pokazao se kao izuzetno uspješan. Na Majevici je otvorena i destilerija, a gradi se i hladnjača, te se voćari ovog kraja nadaju sigurnom otkupu i plasmanu svojih proizvoda.

Više od 80 majevičkih proizvođača, na svom imanju započelo je proizvodnju jagode. Među njima je i bračni par Todić, a poljoprivreda je za Zorana i Vesnu, glavni izvor prihoda.

Zoran je radio u Fabrici opekarskih proizvoda Lopare i ostao je bez posla nakon njenog zatvaranja. Prije tri godine uključili su se u projekat proizvodnje jagode Fondacije “Mozaik” i opštine Lopare i nisu se pokajali.

Iako brdovit, majevički kraj pokazao se kao pogodno tlo za uzgoj jagodičastog voća. Na površini od tri dunuma proizvodimo jagode vrhunskog kvaliteta. Nadamo se da će i cijena biti veća, jer sa sadašnjom otkupnom cijenom od marku, marku i dvadeset feninga po kilogramu, a s obzirom na skupu prihranu u hemijsku zaštitu, jedva pokrijemo uloženo. Ali nećemo odustati, kaže domaćin.

Poljoprivrednici su, tvrde, prepušteni sami sebi i neuređenom tržištu. Organizovan otkup, mnogo bi im značio.

Pročitajte još...   Loša godina za proizvođače jagoda na prostoru Tuzlanskog kantona

Za razliku od jagode, proizvodnja kornišona za poznatog kupca iz Sapne, koju su nedavno započeli je organizovana i ima siguran otkup.

Posla ima mnogo, ali se isplati. Kilogram krastavaca kornišona prošle godine bio je 1.20 KM, a sada 1.40 KM. Isplata je redovna. Ne brinemo o plasmanu i to je veliko olakšanje, kaže Vesna.

Pomoć majevičkim poljoprivrednicima pruža lokalna zajednica.

U protekle dvije godine za 42 proizvođača podijeljeno je oko 26.000 sadnica jagode.

Načelnik ove nerazvijene opštine Rado Savić kaže da su se donacije odnosile i na plasteničku proizvodnju, koja je na ovom području posljednjih godina doživjela ekspanziju.

Realizovali smo nekoliko projekata sa nevladinim organizacijama. U protekle dvije godine podijelili smo oko 50 plastenika, površine od 100 do 400 kvadratnih metara. Obezbjeđujemo savjetodavnu i stručnu pomoć. Ljudi vide veću sigurnost u plasteničkoj proizvodnji, jer manje zavise od vremenskih prilika i mogu da proizvedu više, a pri tome zemljište ne mora nužno biti najkvalitetnije, pojasnio je Savić.

On dodaje da bi u ovoj godini trebalo da budu realizovani i projekti izgradnje sušara i hladnjača za voće. Najavljuje i izgradnju mini pogona za proizvodnju sira, godišnjeg kapaciteta 15 tona.

Očekujemo da ćemo uz pomoć dijaspore obezbijediti i lakšu prodaju proizvoda lokalnog stanovništva kojem je sada zapadnoevropsko tržište nedostupno, naglašava Savić.

Za poljoprivredu dva miliona KM

Poljoprivreda ima važno mjesto u strateškom planu razvoja opštine Lopare, čiji je budžet manji od pet miliona. Lokalna zajednica nastoji projektima u agraru poboljšati uslove života svih stanovnika. Godišnje se za podršku poljoprivrednoj proizvodnji izdvaja oko pola miliona maraka.

Shares
Slične objave
Agro reportažeAgro vijesti

Organska proizvodnja bukovača iz Tuzle - Fungi Kultura (VIDEO)

Agro vijesti

Kolika god da je cijena kupusa, pa da je i džaba, niko ga neće

Komentariši