Svinjari najavljuju prekid proizvodnje!? | Agroportal.ba
Agro vijesti

Svinjari najavljuju prekid proizvodnje!?

Zbog drastičnog pada cijena tovnih svinja farmeri u Lijevče polju najavljuju prekid ove proizvodnje i gašenje farmi, te druge radikalne mjere, piše srpskainfo.

Pad cijena

Sadašnje cijene tovljenika su 2,5 KM, a bez minimalno 2,7 KM po kilogramu ova proizvodnja je neisplativa, tvrde u Udruženju uzgajivača svinja RS. Mišo Maljčić, predsjednik ove asocijacije rekao je da su otkupne cijene najniže u posljednjih 10 godina.

Proizvodnja nije rentabilna. Nelogično je da u sezoni najveće potražnje svinjskog mesa domaći farmeri ne mogu prodati svinje. Osnovni problem je uvoz obrađenog svinjskog mesa, takozvane svinjske konfekcije iz Evropske unije. To je preplavilo naše tržište, a cijene uvoznog mesa su ispod svake računice za domaće proizvođače, čak dva evra po kilogramu. Veoma smo ugroženi, naglašava Maljčić.

Prekid proizvodnje

Tovljači svinja su nezadovoljni i oni najavljuju prekid proizvodnje, ukoliko se situacija uskoro ne promijeni u njihovu korist, ističe on, koji takođe u vlastitim oborima ima nekoliko stotina tovljenika koje bezuspješno pokušava prodati, dijeleći time sudbinu ostalih farmera, članova udruženja.

Gubici se svakodnevno uvećavaju zato što je neophodna nabavka hrane, a rastu i drugi troškovi. Kompletan ciklus je usporen jer nema mogućnosti nabavke prasadi, nema mjesta ni prostora za obnjavljanje tova, saglasno je više farmera u okolini Nove Topole.

Oni kažu da su prinuđeni na prodaju i po cijenama manjim od 2,5 KM po kilogramu, samo da bi ispraznili objekte i prekinuli daljnju agoniju.

Pročitajte još...   Njemačka je u protekloj godini najviše živih svinja izvezla u BiH?

Ranko Sarajlić, najveći proizvođač svinjskog mesa u Lamincima, ima 400 tovljenika za prodaju.

Odavno plasman u julu i augustu nije bio lošiji. Neophodne su hitne sezonske mjere za zaštitu domaće proizvodnje ili dodatno opterećenje uvoznika, sa kojima se mi ne možemo boriti u sadašnjim uslovima i okolnostima. Dovoljno je vidjeti kolone hladnjača na granicama, na ulazu u BiH ili ispred carinskih terminala pa da nam sve bude jasno, upozorava Sarajlić.

Afrička svinjska kuga

Domaći svinjari naglašavaju da je iz pojedinih zemalja, u kojima su registrovani slučajevi afričke svinjske kuge, svinjetina preusmjeravana u BiH. Svinjetina je na naše tržište uglavnom stiže iz Njemačke, Holandije, Austrije, Hrvatske i Mađarske.

Uvjerio sam se, posjedujem račune i druge dokaze iz kojih je jasno vidljivo da su cijene uvozne svinjske plećke ili buta od 1,75 do dva evra po kilogramu. Ne znamo na koji način je moguće formirati takvu, nevjerovatno nisku cijenu koju mi, čak i kada dajemo tovljenika po bagatelnim cijenama, ne možemo podnijeti, ne možemo biti konkurentni. Da li je u pitanju kvalitet uvoznog mesa, dugo stajanje u hladnjačama, stimulacije u EU ili nešto drugo, to nama nije jasno, kategoričan je Sarajlić.

Reakcija države

Smatra da Savjet ministara BiH, na osnovu međunarodnih sporazuma, ima mogućnost da interveniše i zaštiti domaće proizvođače svinjskog mesa.

Ukoliko u roku od jedne sedmice ne uslijede zaštitne mjere, gasimo proizvodnju. Ovako više ne možemo izdržati i nećemo dozvoliti da dalje strmoglavo propadamo, ističu u Udruženju proizvođača svinjskog mesa RS.

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, smatra da je ovo pitanje prvenstveno u nadležnosti Vlade RS. On kaže da uzgajivači svinja treba da započnu što prije pregovore sa resornim ministarstvom kako bi zaštitili vlastito tržište.

Ovo pitanje zahtjeva i mjere Savjeta ministara BiH. Iz medija sam informisan da se farmeri žale na cijene svinja i potrebu zaštite domaćeg tržišta. Nama još nije stigao nikakav prijedlog u vezi eventualnog uvođenja zaštitnih mjera predviđenih Centralno – evropskim ugovorom o slobodnoj trgovini i SSP-om, pojasnio je Šarović za Srpskainfo.

Za proces dokazivanja da je došlo do prekomjernog uvoza, kaže, mora biti uključena najmanje polovina proizvođača svinjskog mesa iz cijele BiH.

Pročitajte još...   Sunce i visoke temperature zbunili biljni svijet

Katastrofalna statistika

Za pet mjeseci ove godine, u poređenju sa istim periodom lani, u klaonicama u Srpskoj zaklano je 10.700 svinja, a proizvedeno čak 655 tona svinjskog mesa manje. U RS se godišnje utovi oko 100.000 svinja, iako su kapaciteti tri puta veći, pokazuje analiza Udruženja uzgajivača svinja RS.

Podaci Spoljnotrgovinske komore BiH ukazuju da je u 2017. uvoz svinjskog mesa povećan za 4,7 miliona KM i dostigao 62,8 miliona KM. Iz Srpske je lane izvezeno svinjskog mesa u vrijednosti 22.000 KM, a vrijednost uvoza iznosila skoro 34 miliona KM.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Očekivani prinos kukuruza devet do 12 tona po hektaru

Agro vijesti

Crveno meso iz BiH neće još na evropsku trpezu