U šumama propadaju plodovi vrijedni 360 miliona KM | Agroportal.ba
Agro vijesti

U šumama propadaju plodovi vrijedni 360 miliona KM

Prema nekim procjenama, u šumama BiH svake godine istrune samoniklih gljiva, ljekovitog bilja i bobičastog voća u vrijednosti od oko 360 miliona KM. Uprkos armiji nezaposlenih, odnosno bijedi u kojoj tavori većina građana, malo ko je zainteresovanza za skupljanje i prodaju, piše srpskainfo.

Čudna situacija, s obzirom na činjenicu da svaki nezaposleni čovjek u tokom ljetne i jesenje sezone može da zaradi solidnu platu, upravo sakupljajući samonikle plodove.

To potvrđuju i primjeri pojedinih porodica iz, naprimjer, Trebinja, koje su berući kadulju samo za mjesec dana znali da zarade oko 27.000 KM.

Pročitajte još...   Godišnje istraživanje poljoprivrednih gazdinstava od 01. decembra

S druge strane, za mjesec dana branja gljiva može da se zaradi i po par hiljada KM.

Iz Udruženja za ljekovito i aromatično bilje RS više puta su naglasili da bi sakupljanje ljekovitog bilja za mnoge građane moglo da bude dopunski izvor prihoda.

Ljudi su zainteresovani za sakupljanje ekonomski isplativih biljaka, ali ovaj resurs, u cjelini, nije iskorišten u dovoljnoj mjeri. Jedan od problema je što nema firmi koje otkupljuju i distribuišu ljekovito bilje, zbog čega ga dosta ostane u prirodi. Prema našim procjenama, godišnje se u farmaceutskoj industriji i u prizvodnji čaja preradi oko 25 miliona KM ljekovitog bilja, dok se otprilike toliko izveze, rekli su u ovom udruženju.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Pod trebinjskim platanima se predstavili domaći poljoprivredni proizvođači

Agro vijestiPijačni barometar

Vremenska prognoza za 28.09.2020.