Tulske guske iz Prijedora, jedno jaje za tri čovjeka | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Tulske guske iz Prijedora, jedno jaje za tri čovjeka

Tuluske guske Ukrajinca Jurija Sinjija, osim što plijene svojom veličinom i ljepotom, daju jaja izuzetnog kvaliteta i veličine, jedno je dovoljno da doručkuju tri osobe, glassrpske.

Pravila utiču na nagrade

Veliku pažnju privukle su i na izložbi sitnih životinja i živine, održanoj u Prijedoru. Iako su jedinstvene, na izložbi nisu dobile najviše ocjene, jer ih nije bilo dovoljno.

Dobile su samo 96 poena, jer ih je malo. Da bi bile šampioni treba da ih bude šest, takva su pravila. Priča njihov vlasnik Jurij Sinjij, svešteno lice, koji već 17 godina živi u Prijedoru.

Dok je živio u Ukrajini gajio guske i zavolio ih, jer su lijepa vrsta, pogotovo one koja potiču iz Francuske.

Mužjak može da dostigne težinu i do 16 kilograma. Od jednog guščijeg jajeta mogu da doručkuju tri čovjeka. Ukus je vrhunski, a biskvit od njihovih jaja bude mekan kao sunđer, dodaje Jurij.

Velike i tihe

Iako su velike, kaže da su tihe, ali i razmažene. Hrane se kao i sve ostale guske, travom i žitaricama.

Kada ih obiđem ujutro, ne mogu samo da otvorim vrata i da odem. Volim da ih gledam, da uživam u njihovoj ljepoti i pričam im.

Pored ovog para, Jurij ima i tridesetak bijelih gusaka. Meso ne prodaje, ali sljedeće godine planira da i to ima u ponudi. Ističe da stotinu grama guščije masti košta 14 KM.

Ljudi znaju da kupe i do pola kilograma, jer je to prava guščija mast bez ikakvih dodataka, pa je njen učinak zagarantovan.

Ukrasne koke

Jurij Sinjij pored gusaka ima i zečeve i ukrasne koke, među kojima je na pomenutoj izložbi imao jednog šampiona. Koku patuljaste vijandote.

Pročitajte još...   Sjetva skuplja ali su oranice spremne

Kaže da je ljubav prema životinjama prenio i na svoju djecu, Danijela i Saru, na koje se u potpunosti može osloniti kada je briga o životinjama u pitanju.

Kad sam na putu, oni sve urade kako treba i životinje ne osjećaju da mene nema. Pored toga Danijel je sa ovim spojio još jedan hobi. To je fotografija, tako da ih on i fotografiše, snima. Time nam pravi dragocjenu arhivu – dodao je Jurij, koji i u Ukrajini ima djecu i sedmoro unučadi.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Kombajn ispisao istoriju: Prvi put stigao u selo u BiH

Agro vijesti

Minić sa delegacijom Podlaskog Vojvodstva u Poljskoj o saradnji