U Brčkom problem plasmana i otkupne cijene voća | Agroportal.ba
Agro vijesti

U Brčkom problem plasmana i otkupne cijene voća


Iako poljoprivrednici iz Distrikta Brčko, godinama podižu savremene voćnjake u koje se konstanto ulaže, svake godine suočavaju se sa istim problemima – plasmanom i otkupnom cijenom voća. A ove godine, izražen problem je i loš kvalitet šljive. Prethodno su isto prošli uzgajivači jagoda i trešanja.

Vlado Stokić iz Potočara, kod Brčkog, pod zasadom šljive i dunje ima dva hektara. Ističe da je računica od ovogodišnjeg roda šljive, skoro nikakva, jedino se mogu nadati dobrom rodu dunje.

Niska cijena, koja parira sa 2013. godinom, kada je kvalitet i kvantiet bio značajno bolji, nego sada, međutim ove godine je stao izvoz, cijena je jako niska, kvalitet je jako loš, tako da, ko je ove godine gajio šljivu, sigurno nije dobro prošao. Što se tiče dunje, tu je stanje znatno bolje, za sada obećava, ukoliko bude dovoljno sunčanih dana do njenog sazrijevanja, ona bi mogla dati prilično kvalitetan plod, kaže Stokić.

Zbog niske otkupne cijene u Distriktu će propasti rod šljive od 15 hiljada tona.

Pročitajte još...   Od sutra 12. Jula počinje podjela brojeva za podsticaje u Brčko distriktu

Brčanski voćari biće na gubitku više od 5 miliona KM.

Dragiša Dragičević, ističe da voćari imaju problema i u proizvodnji, jer ne postoji savjetodavna služba, a ni meteorolšoka stanica, kako bi proizvođači mogli na vrijeme regovati, shodno vrmenskim uslovima.

Velika količina padavina i povećana vlažnost vazduha, dovodi do nepvoljnog stanja u voćnacima. Prvenstevno dovodi do većeg razvoja prouzrokovača biljnih bolesti, samim tim poskuljpuju i troškovi proizvodnje, imamo više aplikacija zaštitnih sredstava, otežan prohod mehanizacije. Ovdje se pokazalo, ova godina je nezgodna, zato što imamo loš kvalitet, samih plodova zbog manjeg sadržaja šećera, ističe Dragia Dragičević, inženjer voćarstva.

Šljivom je u Brčkom do sada zasađeno više 1.500 hekatra. Vlada distrikta subvencioniše izgradnju prerađivačkih i skladišnih poljoprivrednih objekata za voće i povrće, ali problem je nedostatak investitora iz inostranstva i sve teži plasman proizvoda.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Nedjeljom radio na njivi, čeka ga kazna

Agro vijesti

Kako je ‘američka trulež’ zaprijetila da uništi pčelarstvo