Učionicu zamijenili baštom sljezove boje | Agroportal.ba
Agro vijesti

Učionicu zamijenili baštom sljezove boje

Uz cvrkut ptica, opijeni mirisom cvijeća i raznolikog bilja školarci će umjesto u učionici o čarima prirode učiti u zelenilu botaničke bašte banjalučkog kampusa, koju su vrijednim rukama oplemenili mali baštovani.

Kampanja “Bašta sljezove boje”, koja je ove godine ostvarena u partnerstvu sa Osnovnom školom “Branko Ćopić”, pruža djeci nezaboravno iskustvo učenja i rada u prirodnom okruženju.

Pod vođstvom Ivane Čegar, koja predano vodi projekat “Mali baštovani”, mališani kroz igru i zabavu savladavaju važne lekcije i vještine neophodne za proizvodnju zdrave hrane.

– Drugari školarci redovno obilaze našu baštu sljezove boje, a onda čuju još mnogo zanimljivih priča o biljnom svijetu koji nastanjuje predivnu botaničku baštu. Učiteljice će imati mogućnost da, mimo projekta “Mali baštovani”, dođu sa djecom i održe časove u bašti koju smo opremili sa stolicama i klupama te velikom školskom tablom – kazala je Čegareva.

Ona je istakla da svake godine organizuju radionice baštovanstva, koje su besplatne i namijenjene djeci od dvije do deset godina. Objasnila je da djeca rade sve što podrazumijeva jedna bašta, od sadnje sjemena do ubiranja ploda.

– Djeca u bašti sve redom siju pa ih onda učimo kako da brinu o tim biljkama, kako da ih zaštite, čuvaju i održavaju – pojasnila je Čegareva.

Pročitajte još...   Loša godina za pčelare: Meda nema ni za pčele ni za kupce

Takođe, uče ih pored baštovanstva i domaćinstvu te kako čistiti za sobom, ne bacati smeće, ali i kako da farbaju ogradu i prave staze.

– Na godišnjem nivou bude oko 200 polaznika, a održavaju se dva do tri puta sedmično, od proljeća do jeseni, dok ima plodova – rekla je ona i dodala kako u bašti ima posla tokom cijele godine pa je tako pokrenula radionicu “Ivanče baštovanče” koju su djeca mogla pohađati i zimi. Prema njenim riječima, manjoj djeci koja se još nisu pronašla u nekom sportu ili drugoj aktivnosti, mnogo znači priroda i osjećaj slobode koji sa njom dolazi.

– Oni boravkom u prirodi razvijaju i mozak i tijelo, skaču, igraju se i ne shvataju ovo kao neku obavezu, a sa druge strane kroz igru nauče veoma bitne stvari – rekla je Ivana Čegar.

Majka trogodišnjeg Pavla koji je gotovo godinu mali baštovan, Dajana Vrančić kazala je da se dječak uvijek raduje ovim radionicama.

– Naučio je da sadi i pomalo prati razvoj biljaka, a kada odemo na selo uvijek nam pomaže da kupimo pokošenu travu i zalivamo cvijeće, što je usvojio kroz radionice – istakla je Vrančićeva.

Pročitajte još...   Dan uljarica obilježen u Brčkom

Ona smatra da je to veoma korisno za djecu, prvenstveno zbog imuniteta.

– Na radionicama često jedu plodove koje su sami posadili, kao što su jagode, maline, paradajz i slično, a onda i kod kuće žele da probaju voće i povrće – pojasnila je ova majka.

Ona je dodala da je u razgovoru sa majkom jednog osnovca, koji takođe ne propušta radionice, saznala da je zahvaljujući “Malim baštovanima” mnogo olakšano učenje određenih predmeta, poput moje okoline.

– Ove radionice su veoma korisne za svu djecu, pošto na primjer sami mogu da vide i dožive kako se razvijaju biljke od sjemena te onda kasnije ne moraju učiti napamet o tome – rekla je Vrančićeva.

Grupe

Ivana Čegar je objasnila da su grupe uvijek drugačije, jer ne postoji striktno vrijeme dolaska, već sa roditeljima dogovara termin kada su u mogućnosti da dovedu djecu na radionicu.

– Imam program za taj dan, ali se uvijek prilagodim grupi koja dođe pa tako nekada urade više posla, a nekada manje – istakla je Čegareva.

 

(glassrpske.com)

 

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Proizvodimo dovoljno ulja, ali blizu 100 miliona KM ide na uvoz!

Agro vijesti

Isplaćeno više od 3,2 miliona KM premija za mlijeko