Četvrtak , Septembar 19 2019
Najnovije vijesti
Početak / Agro vijesti / Uskoro dozvola za izvoz piletine u EU

Uskoro dozvola za izvoz piletine u EU

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović očekuje da će BiH dobiti dozvolu za izvoz piletine u EU, jer su se institucije dobro pripremile za inspekciju Direktorata za hranu i zdravlje Evropske komisije, prenosi Capital.ba

Mi se već tri godine pripremamo za ovu inspekciju kojom će biti obuhvaćena četiri izvozna objekta za izvoz pilećeg mesa i prerađevina od mesa peradi. Prije pet godina imali smo bezuspješan pokušaj, ali sada smatramo da smo se dobro pripremili, rekao je Šarović novinarima u Sarajevu nakon sjednice Savjeta ministara.

On očekuje da će nakon što je dobila dozvolu za izvoz mlijeka, BiH postići uspjeh i na planu dobijanja dozvole za izvoz piletine u EU.

Šarović kaže da će za desetak dana biti poznato više detalja o ovoj inspekciji, kao i o preporukama Direktorata Evropske komisije za hranu i zdravlje, čiji su članovi danas u posjeti Kancelariji za veterinarstvo, a već sutra idu na teren, gdje će obići izvozne objekte, ali i nadležne entitetske institucije i inspekcije.

On je istakao da ne stoje određene primjedbe pojedinih proizvođača i izvoznika piletine i govedine iz BiH da se neki od njih nalaze u neravnopravnom položaju, jer je zajednički cilj za sve da ispune zahtjeve Evropske komisije, a da institucije BiH obezbijede optimalne uslove za sticanje izvoznih licenci za plasman proizvoda na tržište EU.

Izvor: Capital.ba

Facebook Komentari

Provjerite takođe

Uvoz svinja

Njemačka je u protekloj godini najviše živih svinja izvezla u BiH?

Njemačka je u protekloj godini najviše živih svinja izvezla u BiH, gdje su odvezene na …