Uskoro dozvola za izvoz piletine u EU | Agroportal.ba
Agro vijesti

Uskoro dozvola za izvoz piletine u EU

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović očekuje da će BiH dobiti dozvolu za izvoz piletine u EU, jer su se institucije dobro pripremile za inspekciju Direktorata za hranu i zdravlje Evropske komisije, prenosi Capital.ba

[tie_full_img][/tie_full_img]

Mi se već tri godine pripremamo za ovu inspekciju kojom će biti obuhvaćena četiri izvozna objekta za izvoz pilećeg mesa i prerađevina od mesa peradi. Prije pet godina imali smo bezuspješan pokušaj, ali sada smatramo da smo se dobro pripremili, rekao je Šarović novinarima u Sarajevu nakon sjednice Savjeta ministara.

On očekuje da će nakon što je dobila dozvolu za izvoz mlijeka, BiH postići uspjeh i na planu dobijanja dozvole za izvoz piletine u EU.

Pročitajte još...   Isplaćene premije za mlijeko

Šarović kaže da će za desetak dana biti poznato više detalja o ovoj inspekciji, kao i o preporukama Direktorata Evropske komisije za hranu i zdravlje, čiji su članovi danas u posjeti Kancelariji za veterinarstvo, a već sutra idu na teren, gdje će obići izvozne objekte, ali i nadležne entitetske institucije i inspekcije.

Pročitajte još...   Izvoz piletine za EU samo što nije krenuo...

On je istakao da ne stoje određene primjedbe pojedinih proizvođača i izvoznika piletine i govedine iz BiH da se neki od njih nalaze u neravnopravnom položaju, jer je zajednički cilj za sve da ispune zahtjeve Evropske komisije, a da institucije BiH obezbijede optimalne uslove za sticanje izvoznih licenci za plasman proizvoda na tržište EU.

Izvor: Capital.ba

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''