Uzgojio više od 10 tona bundeva | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Uzgojio više od 10 tona bundeva

Poljoprivrednik Senad Aganović iz Sanskog Mosta najveći je proizvođač bundeva na tom području, a trenutno zbraja prinose od preko 10 tona ove poljoprivredne kulture.

Ističe da je ova godina bila veoma povoljna za uzgoj i rast bundeva s obzirom na to da je tokom maja bilo dosta padavina i vlage, a da je kasnije bilo sunčano i stabilno vrijeme, koje odgovara vegetativnom razvoju ovih plodova.

Bundeve od 30 kilograma

Prema njegovim riječima, pojedini primjerci bundeva prave su grdosije i teži su od 30 kilograma.

Iako uzgaja više vrsta te kulture, Aganović ističe da su posebno tražene i na cijeni bijele bundeve ili budimke, koje se za jelo mogu pripremiti na više različitih načina.

Najjednostavniji je isjeći je na veće komade i staviti u peć, a dobro pečena bundeva je tako ukusna da se malo šta može porediti s njom. Također, ništa manje ukusna nije ni pita koja se može napraviti, a to znaju sve dobre domaćice.

Dodaje da svoje plodove uzgaja na potpuno prirodan način, bez upotrebe pesticida ili drugih hemijskih preparata, te ih plasira na gradskoj pijaci u Sanskom Mostu, gdje ima svoj štand, ili na kućnom pragu.

Pročitajte još...   Usvojen "Strateški plan ruralnog razvoja BiH", odblokirano 30 miliona eura

Generacije poljoprivrednika

Ova porodica se već generacijama tradicionalno bavi poljoprivrednom proizvodnjom, a po svome pretku Hašimu, koji je u prošlosti bio poznati poljoprivrednik, često ih nazivaju Hašimovići.

Osim bundeva, na više od tri hektara plodnog zemljišta u naselju Krkojevci, proizvode i brojne druge povrtarske kulture, kao i žitarice te stočnu hranu, s obzirom na to da uzgajaju i muzna grla.

Od poljoprivrede se može dobro živjeti, ali se moraju dobro zasukati rukavi. Na mom gazdinstvu angažovana je cijela porodica, a po potrebi zovem i sezonske radnike. Radi se o potpuno prirodnoj i organskoj proizvodnji. Kupci to znaju prepoznati, tako da nemamo problema sa plasmanom proizvoda, jer ljudi žele da jedu zdravu i provjerenu hranu.

Kaže ovaj vrijedni sanski poljoprivrednik.

Pročitajte još...   U Bijeljini predstavljen projekat razvoja konkurentnosti u ruralnim područjima

Izvor: Nezavisne

Shares
Slične objave
Agro savjetiAgro vijesti

Plastenička proizvodnja u zimskom periodu

Agro vijesti

Cijena "Žitoprometa" previsoka za kupce

1 Comment

Comments are closed.