Veće površine pod strnim žitima i uljanom repicom | Agroportal.ba
Agro vijesti

Veće površine pod strnim žitima i uljanom repicom

U Semberiji će u jesenjoj sjetvi strnim žitima i uljanom repicom biti zasijano 16.800 hektara, što je za sedam odsto više nego prethodne godine, navedeno je u izvještaju gradskog Odjeljenja za poljoprivredu.

U izvještaju je navedeno da je planirano da pšenicom bude zasijano 13.130 hektara, ječmom 2.800, uljanom repicom 480, trikalom 225 hektara, dok će na 100 hektara biti zasijano krmno bilje, na 35 hektara povrće i na 30 hektara zob.

Na osnovu planiranih površina za jesenju sjetvu, ukupne potrebe ovog područja za sjemenskim materijalom procijenjene su na 4.000 tona, od čega za sjetvu pšenice, kao glavne jesenje kulture, treba obezbijediti 3.000 tona.

Pročitajte još...   Voćarstvo u BiH ima potencijal, izostaje uređen sistem izvoza

Uvoz sjemena

Poljoprivredno dobro “Semberija” u Bijeljini proizvelo je 320 tona sjemenske pšenice, što zadovoljava oko 10 procenata potreba na ovom području, dok će preostale količine sjemena biti obezbijeđene uglavnom uvozom iz susjednih zemalja.

Na slobodnom tržištu očekuje se širok izbor sortnih sjemena sa cijenama koje su približno na prošlogodišnjem nivou.

Potrebe semberskih poljoprivrednika za đubrivima u jesenjoj sjetvi procijenjene su na 8.500 tona i njegova cijena je približna prošlogodišnjoj.

Pročitajte još...   U Republici Srpskoj više oranica soje, a manje kukuruza

Za jesenju sjetvu biće utrošeno oko 2.600 tona dizel-goriva, a registrovana poljoprivredna gazdinstva u Republici Srpskoj su i ove godine kao podsticajnu mjeru imala regresirano dizel-gorivo po cijeni umanjenoj za 0,60 KM po litru.

Ovo pravo koristi 2.255 korisnika u Semberiji.

U izvještaju gradskog Odjeljenja za poljoprivredu navedeno je da poljoprivredici na području Bijeljine imaju solidnu mehanizaciju – oko 6.000 traktora i 700 berača za kukuruz.

Izvor

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Udruženje mljekara RS traži pomoć ministarstva

Agro vijesti

Brčacima 10 miliona za podsticaje u poljoprivredi (VIDEO)