Četvrtak , Novembar 21 2019
Najnovije vijesti
Početak / Agro vijesti / Zasad soje u Semberiji uništen zbog prisustva genetskih modifikacija

Zasad soje u Semberiji uništen zbog prisustva genetskih modifikacija

Kod jednog poljoprivrednika na području Semberije potvrđeno je prisustvo genitičkih modifikacija u zasadu soje ukupne površine 0,9 hektara, koja je uništena pod nadzorom inspektora, a fizičkom licu izrečena je novčana kazna.

U Inspektoratu RS kažu da vlasnik parcele inspektoru nije predočio dokaz o porijeklu sjemena, jer isto nije kupljeno u registrovanim prodajnim objektima u RS i nije riječ o sjemenskoj soji koja se legalno prodaje u poljoprivrednim apotekama.

Lane je urađeno 118 kontola u kojima nije utvrđeno prisustvo genetičkih modifikacija, a u 2017. godini 155 kontrola koje su takođe bile uredne. Veoma je važno naglasiti da fitosanitarna inspekcija prilikom uvoza pošiljki sjemena poljoprivrednog bilja u RS u kontinuitetu kontroliše prisustvo genetičkih modifikacija u sjemenu poljoprivrednog bilja za sve biljne vrste, za koje postoje genetičke modifikacije u skladu procjenom rizika, gdje se sjeme soje tretira kao visoko rizično.

Poručuju iz Inspektorata RS.

Podsjetimo, inspektori su u julu i avgustu ove godine obavili 90 kontrola usjeva merkantilne soje, ukupne površine od 88 hektara, sa ciljem identifikovanja prisustva genetički modifikovanih usjeva soje.

Izvor

Autor Redakcija

Redakcija
Prvi poljoprivredni portal Posavine i Semberije

Provjerite takođe

Krompir sve manje popularan među poljoprivrednicima u Semberiji

Iako je godinama bio jedna od najzastupljenijih kultura, krompir se u Semberiji sve manje sije. …