Virus korona podstakla porodicu Račić na značajno proširenje proizvodnje | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Virus korona podstakla porodicu Račić na značajno proširenje proizvodnje

Na imanju porodice Račić u Novom Selu, selu koje Gradišku spaja sa Bardačom i srbačkom opštinom, vrvi od posla. Pandemija virusa korona bila je signal da Račići prošire plasteničku proizvodnju, te da se okrenu i uzgoju ribe.

Brano Račić, nosilac domaćinstva smatra da im je korona virus podstrek da podignu proizvodnju na još veći nivo  i obezbijede hranu za sebe i brojne potrošače. Ovaj vrsni i svestrani majstor, koji je sa porodicom prije rata živio u Rijeci, pokazao se kao uspješan poljoprivrednik, kome ne manjkaju ideje. Sam je osmislio konstrukciju za plastenike, izradio priključak za polaganje folije, razne sadilice i kopačice, te mnoga druga pomagala. U slobodno vrijeme bavi se pletenjem ribarskih mreža i izradom unikatne stolarije i čamaca. Drugim riječima, radi bez predaha.

Zajedno sa suprugom Tatjanom i ćerkom Amandom, te uz angažovanje radnika i prijatelja započeli smo ovogodišnju proizvodnju paprike i paradajza u osam plastenika.Posadili smo  800 sadnica  paradajza i pet hiljada paprika. Prvo branje očekujemo već u junu.

Na sve strane guščija gnijezda i guščići

Na drugoj strani prostranog domaćinstva nekoliko guščijih legala. Trenutno imaju pedesetak mladih. Još osam gusaka leži na jajima. Zanimljivo je da guščije meso nije primarni proizvod.

Guščija mast nam je na prvom mjestu, a potom kobasice, sušeno i svježe guščije meso. Sve se ovdje radi  na prirodni način. Guske uzgajamo hraneći ih domaćim žitaricama. Ovo je podvodni kraj koji graniči sa Bardačom, pa je vode i barskog bilja u izobilju. To daje kvalitet guščijoj masti koju proizvedemo i odmah prodamo po cijeloj Bosni.

 

Ribarstvo u eksperimentalnoj fazi

Zanimljivu proizvodnju pokrenula je i Amanda, Branina i Tatjanina ćerka. U ribnjaku površine tri dunuma uzgaja  ribu.Riječ je o veoma kvalitetnom i perspektivnom uzgoju, jer ribnjak pune vodom iz rječice Mature. Investirala je veću količinu novca u kopanje i opremanje ribnjaka potrebnom infrastrukturom i nabavku mlađi. Očekuje brzu otplatu investicije.

Pročitajte još...   Poljoprivredni podsticaj u Brčko distriktu nije oporezivi promet za ulazak u PDV

Poribili smo ribnjak kvalitetnom mlađi šarana. Kupili smo dvije vrste mlađi, krupniju i sitniju. Prvo izlovljavanje očekujemo na jesen, kaže Amanda, koju u stopu prati četverododišnja Martina.

Račići svoje proizvode plasiraju domaćim trgovačkim centrima. Kažu da su saradnju i povjerenje podigli na visok nivo, te da su i kupci prepoznali kvalitet domaće proizvodnje, koja u ovom slučaju direktno izdržava četveročlanu porodicu. Primjer za svaki respekt.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''