Žene vlasnice i suvlasnice 29,1% privrednih subjekata | Agroportal.ba
Agro vijesti

Žene vlasnice i suvlasnice 29,1% privrednih subjekata

žene

Žene su vlasnice 10.765 privrednih subjekata u Republici Srpskoj ili 27,32 posto svih preduzeća u tom bh. entitetu.

žene

Suvlasnice su 695 ili 1,88 posto svih registrovanih firmi, navedeno je u Nacrtu strategije preduzetništva žena u RS, koju će razmatrati poslanici entitetskog parlamenta na sjednici zakazanoj za 29. januar.

Žene su u najvećem broju vlasnice preduzeća u zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti, dok su suvlasnice dominantnije kod pravnih osoba.

Ipak, najveći broj subjekata u vlasništvu žena ili 97,6 posto spada u kategoriju mikrosubjekata, odnosno onih koji zapošljavaju do devet radnika. Kod suvlasnica je malo drugačija slika. Radi se o većim porodičnim biznisima kod kojih su muž i žena vlasnici većih subjekata.

Pročitajte još...   Cijene đubriva skočile, biće skuplja i sjetva

Pripadnice nježnijeg spola najčešće posluju u uslužnim djelatnostima kao što je trgovina, najviše na području Banje Luke, a najmanje na području Istočnog Sarajeva i Trebinja.

Privredni subjekti u njihovom vlasništvu zapošljavaju 21.356 osoba ili 11,9 posto od ukupnog broja zaposlenih.

Znatno učešće preduzetnica u privredi

U predloženoj strategiji se naglašava da statistički pokazatelji ukazuju na značajno učešće preduzetnica u privredi RS-a. Te i na činjenicu da žene i dalje u mnogim oblastima nemaju ravnopravnu ulogu u društvu. Također, da su tradicionalni stereotipi o njima još uvijek aktuelni. 

Ipak, okruženje prema ženama u poslovanju i slika o preduzetnicama se mijenja na bolje. Tome su svakako doprinijele i dosadašnje aktivnosti podrške preduzetništvu žena. To je obuhvatalo program podrške koji je usvojila Vlada RS-a, te niz aktivnosti nadležnih organa.

Cilj strategije je da se obezbjedi sistemska podrška preduzetništvu žena na republičkom i na lokalnom nivou. Zatim da se omogući njihovo veće učešće u privredi, te jačanje ovog preduzetništva u svim dijelovima RS, a posebno u seoskim područjima.

Pročitajte još...   Po uzoru na nekadašnju ‘Titovu brazdu’ na ljeto kreće takmičenje orača Srpske

Izvor: Fena.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Prvi međunarodni kongres živinarstva/peradarstva iduće godine

Agro vijesti

Cijena proizvodnje hrane raste - prijeti li nam nestašica povrća?