Voćari strepe da će izvoz u Rusku Federaciju doći “prekasno” | Agroportal.ba
Agro vijesti

Voćari strepe da će izvoz u Rusku Federaciju doći “prekasno”

Ruska Fedracija ponovo je spremna da oprosti prevaru izvoznicima jabuka iz BiH, ali pitanje je da li će rampa biti podignuta prije berbe. U Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH pohvalili su se uspješnim pregovorima u Moskvi, ali nisu mogli precizirati kada će ruski inspektori stići u BiH, da obiđu voćnjake i institucije za kontrolu izvoza, kako bi se uvjerili da i stanje na terenu garantuje izvoz bez prevara, piše srpskainfo.com

Voćari i izvoznici željno iščekuju podizanje rampe, jer je rusko tržište ubjedljivo najznačajnije kada je u pitanju izvoz voća i povrća iz BiH. Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, Rusija je u posljednjih pet godina uvoz voća iz BiH povećala za skoro 40 puta: sa 1,2 miliona KM, koliko je iznosio 2013. godine, na 47,4 miliona KM, koliko je vrijedilo voće koje je Ruska Federacija uvezla iz BiH prošle godine.

U tom, za naše prilike ogromnom izvoznom kontigentu, primat drže kruške i jabuke.

Nikola Vukelić, vlasnik preduzeća, koje je najveći proizvođač i izvonik voća u Republici Srpskoj, kaže da je pitanje da li će inspektori iz Rusije doći i obaviti posao do avgusta, kada počinje berba jabuka u Srpskoj.

Za ovo što nam se dešava sami smo krivi. Kada je afera izbila, naši su se političari tri mjeseca prepucavali oko prenosa nadležnosti i sličnih peripetija. Što bi sada Rusi žurili da nam, opet, omoguće izvoz jabuka, ako mi ne žurimo da ispravimo sopstvene greške, kaže Vukelić.

Jabuke, koje su u hladnjačama ostale nakon 22. januara, kada je Rusija po drugi put zabranila uvoz ovog voća iz BiH na svoje tržište, voćari su rasprodali viškove, i to uglavnom na tržišta susjedne Hrvatske i Srbije.

Pročitajte još...   Analiza izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH na tržište EU

Problem će, međutim, nastati kada dospije ovogodišnji rod, jer su tržišta u regionu, uključujući i domaće, premala da “progutaju” toliku količinu voća.

Samo mi na 350 hektara voćnjaka očekujemo rod od oko 12.000 tona voća, a najviše imamo krušaka i jabuka kaže Vukelić.

Dodaje da je i za njegovu firmu rusko tržište nezamjenjivo, jer ono što u Rusiji proda za 7 dana u regionu ne može rasprodati na za mjesec i po. Ipak, sumnju bude podaci da se na ovako malom tržištu, kakvo je bosanskohercegovačko, mnogo više voća uvozi nego što se izveze. U BiH je u 2017. uvezeno voća i povrća u vrijednosti 346 miliona KM, a vrijednost izvoza je iznosila 214 miliona KM, što znači da je pokrivenost uvoza izvozom od 62 posto.

Pročitajte još...   Neće biti problema u cijeloj BiH sa snabdijevanjem šećerom i uljem, naglasio Dodik

Ekonomista Zoran Pavlović kaže da je legitimno uvoziti jeftinije voće i za svoje tržište, a izvoziti svoje voće po višim cijenama, naravno, ako se to radi u skladu sa zakonima i potpisanim ugovorima.

Podsjeća da su upravo zbog ruskog embarga Evropu preplavile jeftine poljske jabuke. Bilo bi zanimljivo, dodaje on, uporediti koliko je voća u BiH uvoženo prije i poslije trgovinskog rata Rusija – EU.

Uz ovo, ključno je i pitanje ko je u BiH, nakon učestalih prevara sa izvozom u Rusiju, dobio otkaz u istitucijama u BiH zaduženim za kontrolu izvoza, kaže Pavlović.

Prevare se više ne isplate

Izvoz jabuka u Rusiju je zabranjen, jer je izvoznik iz Bijeljine Rusima podvaljivao jabuke iz Poljske kao domaće, proizvedene u Gradačcu.

Trgovci, međutim, tvrde da se u međuvremenu stanje na evropskom tržištu promijenilo, pa bi ove godine ovakve podvale bile ne samo nezakonite, nego i neisplative.

Tako su u Poljskoj jabuke dostigle cijenu od pola evra po kilogramu, pa bi bio čist gubitak uvoziti ih i slati za Rusiju, jer samo prevoz za jedan šleper od BiH do Rusije košta 4.000 evra.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Gori nam pod nogama, treba kopati ali nema ko!

Agro vijesti

Cijena soje dostigla istorijski rekord

Komentariši