Voćari strepe da će izvoz u Rusku Federaciju doći "prekasno" | Agroportal.ba
Agro vijesti

Voćari strepe da će izvoz u Rusku Federaciju doći “prekasno”

Ruska Fedracija ponovo je spremna da oprosti prevaru izvoznicima jabuka iz BiH, ali pitanje je da li će rampa biti podignuta prije berbe. U Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH pohvalili su se uspješnim pregovorima u Moskvi, ali nisu mogli precizirati kada će ruski inspektori stići u BiH, da obiđu voćnjake i institucije za kontrolu izvoza, kako bi se uvjerili da i stanje na terenu garantuje izvoz bez prevara, piše srpskainfo.com

Voćari i izvoznici željno iščekuju podizanje rampe, jer je rusko tržište ubjedljivo najznačajnije kada je u pitanju izvoz voća i povrća iz BiH. Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, Rusija je u posljednjih pet godina uvoz voća iz BiH povećala za skoro 40 puta: sa 1,2 miliona KM, koliko je iznosio 2013. godine, na 47,4 miliona KM, koliko je vrijedilo voće koje je Ruska Federacija uvezla iz BiH prošle godine.

U tom, za naše prilike ogromnom izvoznom kontigentu, primat drže kruške i jabuke.

Nikola Vukelić, vlasnik preduzeća, koje je najveći proizvođač i izvonik voća u Republici Srpskoj, kaže da je pitanje da li će inspektori iz Rusije doći i obaviti posao do avgusta, kada počinje berba jabuka u Srpskoj.

Za ovo što nam se dešava sami smo krivi. Kada je afera izbila, naši su se političari tri mjeseca prepucavali oko prenosa nadležnosti i sličnih peripetija. Što bi sada Rusi žurili da nam, opet, omoguće izvoz jabuka, ako mi ne žurimo da ispravimo sopstvene greške, kaže Vukelić.

Jabuke, koje su u hladnjačama ostale nakon 22. januara, kada je Rusija po drugi put zabranila uvoz ovog voća iz BiH na svoje tržište, voćari su rasprodali viškove, i to uglavnom na tržišta susjedne Hrvatske i Srbije.

Pročitajte još...   Grom udario u štalu kod Sokoca, stradalo kompletno stado ovaca

Problem će, međutim, nastati kada dospije ovogodišnji rod, jer su tržišta u regionu, uključujući i domaće, premala da “progutaju” toliku količinu voća.

Samo mi na 350 hektara voćnjaka očekujemo rod od oko 12.000 tona voća, a najviše imamo krušaka i jabuka kaže Vukelić.

Dodaje da je i za njegovu firmu rusko tržište nezamjenjivo, jer ono što u Rusiji proda za 7 dana u regionu ne može rasprodati na za mjesec i po. Ipak, sumnju bude podaci da se na ovako malom tržištu, kakvo je bosanskohercegovačko, mnogo više voća uvozi nego što se izveze. U BiH je u 2017. uvezeno voća i povrća u vrijednosti 346 miliona KM, a vrijednost izvoza je iznosila 214 miliona KM, što znači da je pokrivenost uvoza izvozom od 62 posto.

Pročitajte još...   Pasulj i kupus sa sjeverozapada Srpske provjereno odličnog kvaliteta

Ekonomista Zoran Pavlović kaže da je legitimno uvoziti jeftinije voće i za svoje tržište, a izvoziti svoje voće po višim cijenama, naravno, ako se to radi u skladu sa zakonima i potpisanim ugovorima.

Podsjeća da su upravo zbog ruskog embarga Evropu preplavile jeftine poljske jabuke. Bilo bi zanimljivo, dodaje on, uporediti koliko je voća u BiH uvoženo prije i poslije trgovinskog rata Rusija – EU.

Uz ovo, ključno je i pitanje ko je u BiH, nakon učestalih prevara sa izvozom u Rusiju, dobio otkaz u istitucijama u BiH zaduženim za kontrolu izvoza, kaže Pavlović.

Prevare se više ne isplate

Izvoz jabuka u Rusiju je zabranjen, jer je izvoznik iz Bijeljine Rusima podvaljivao jabuke iz Poljske kao domaće, proizvedene u Gradačcu.

Trgovci, međutim, tvrde da se u međuvremenu stanje na evropskom tržištu promijenilo, pa bi ove godine ovakve podvale bile ne samo nezakonite, nego i neisplative.

Tako su u Poljskoj jabuke dostigle cijenu od pola evra po kilogramu, pa bi bio čist gubitak uvoziti ih i slati za Rusiju, jer samo prevoz za jedan šleper od BiH do Rusije košta 4.000 evra.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Majevički sir Zarac: Očuvanje tradicije i podrška ženama u udaljenim selima

Agro savjetiAgro vijesti

Priručnik za proizvođače mlijeka

Komentariši