Otvorena novoizgrađena vodenica u Boderištu kod Brčkog | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Otvorena novoizgrađena vodenica u Boderištu kod Brčkog

Sa hibridnim sistemom vodene i sunčeve energije koji joj obezbjeđuje potpunu samoodrživost vodenica u Boderištu prva je ove vrste u Brčko distriktu.

vodenica

Izgrađena je kroz projekat „Vodenica kao obnovljivi izvor energije“ nevladine organizacije „Posavina bez mina“ i uz finansijsku podršku Republike Češke.

Ovo je projekat iz kategorije malih lokalnih projekata koji smo finansirali sa 26.000KM u skladu sa prioritetima obnovljivih izvora energije i razvoja ruralnih obasti.

Rekao je Jakub Skalnik, ambasador Republike Češke u BiH.

Dodao je da kroz različite projekte njegova zemlja godišnje ulaže 3,5 miliona evra u BiH. BiH je svrstana među šest zemalja koje su prioritetne za češku razvojnu saradnju.

Izgradnja počela 2012. godine

Slavko Blažević, predsjednik MZ Boderište rekao je da su stanovnici  vodenicu počeli graditi 2012 godine. Te da će zahvaljujući podršci NVO „Posavina bez mina“ i Vlade Republike Češke ova vodenica proizvoditi električnu energiju koja će im omogućiti i navodnjavanje okolnih parcela.

Ko god bude želio moći će na ovoj vodenici samljeti brašno i biće to turistička atrakcija.

Podsjetio je još 1890 na istom mjestu izgrađena prva vodenica sa dva kamena.

Pročitajte još...   Pšenica opet izdala, ratari na jesen skraćuju brazdu

 

Svjetlana Pavlović predsjednik organizacije „Posavina bez mina“ rekla je da je nakon čišćenja od mina sve više prostora koje je sigurno ali koje građani ipak ne koriste.

Zbog toga i migracija stanovništva lokalne zajednice ostaju sve više puste. Zato smo osmislili program koji uključuje ruralni razvoj zjednica koje su bile ili su još uvijek opterećene minama. U tom programu baziramo se na upravljanje deminiranim zemljištem i obnovljive izvore energije što sve zajedno čini zeleni biznis.

Istakla je da je glavni cilj projekta bio da se podigne nivo svijesti i znanja stanovništva o potrebi i prednostima krišćenja obnovljivih izvora energije. Te da se apeluje na vlasti da donesu potrebne zakone.

Osim toga vodenica je i prvorazredna turistička atrakcija. Značajna je i sa apekta zdrave hrane. Višak energije koristiće se za navodnjavanje parcela u sušnim periodima. Vodenica će pomoći i regulaciji dotoka vode riječice Zovičice koja je često plavila okolna područja.

Izvor: SrpskaInfo

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Uzgajivačima svinja se sprema zatvaranje

Agro vijesti

Jabuka iz uvoza preplavila tržište (VIDEO)