Sud u Bijeljini odgovorio na zahtjev zaposlenih u "Žitoprometu": Uplata depozita do kraja mjeseca | Agroportal.ba
Agro vijesti

Sud u Bijeljini odgovorio na zahtjev zaposlenih u “Žitoprometu”: Uplata depozita do kraja mjeseca

Radnici Žitoprometa

Radnici bijeljinskog “Žitoprometa” do kraja mjeseca treba da uplate 5.000 KM sudskog depozita da bi bio pokrenut predstečajni postupak, dok većinski vlasnik tog preduzeća Slobodan Pavlović obećava dolazak inostranih partnera i pokretanje pogona.

Radnici Žitoprometa

Predsjednik sindikata “Žitoprometa” Dušan Tomić potvrdio je juče za da je Okružni privredni sud u Bijeljini odgovorio na zahtjev za pokretanje stečaja u tom nekadašnjem privrednom gigantu.

Ostavljen nam je rok do 30. jula da uplatimo taj iznos na račun suda. Svi radnici će se danas okupiti u krugu preduzeća da vidimo kako ćemo obezbijediti potreban novac.

Tomić je naglasio da će pomoć tražiti od lokalne i republičke vlasti.

Advokat Miloš Stevanović istakao je da Advokatska kancelarija “Stevanović” zastupa 120 radnika “Žitoprometa” u svim postupcima pred nadležnim sudom da bi naplatili svoja potraživanja.

Sindikat će obezbijediti novac za uplatu sudskog depozita. Mi ćemo finansijski pomoći ukoliko zatreba. I dalje smo otvoreni za dogovore, ukoliko Pavlović ima način da pokrene preduzeće. Nekoliko investitora se javljalo i njemu i nama. On jednostavno nije našao interes u tome da se dogovori o saradnji i zbog toga insistiramo na otvaranju stečaja.

Rekao je Stevanović, naglasivši da radnicima nije u cilju da kompanija bude rasparčana i parcijalno prodavana, već da počne normalno da radi.

Pročitajte još...   Berba jabuke u Semberiji se privodi kraju

Veliki dug

On je dodao da će stečajni postupak biti finansiran iz stečajne mase, koja je nekoliko puta veća od ukupnog duga.

Prema podacima koje smo dobili iz knjigovodstva preduzeća ukupna imovina “Žitoprometa” procjenjuje se na 17 miliona maraka, dok je iznos duga prema radnicima, bankama i dobavljačima oko pet miliona maraka. Trenutna blokada na računu preduzeća je oko 1,8 miliona KM.

Pavlović ipak ne odustaje od ideje da će uskoro pronaći partnera i to propalo preduzeće dići na noge.

Pregovaram sa jednim partnerom iz Amerike koji bi u nedjelju trebalo da dođe da razgovaramo. On ima namjeru da investira u “Žitopromet” i već je uplatio novac u “Pavlović banku”.

Problemi

Pročitajte još...   Očekivani prinos pšenice pet tona po hektaru

Dušan Tomić je istakao da je Slobodan Pavlović već 17 godina većinski vlasnik “Žitoprometa”, te da je u prvih 15 godina sve funkcionisalo kako treba. Međutim, onda su polako počeli da se javljaju problemi, a dugovi prema radnicima da se gomilaju. Tomić kaže da im nije uplaćeno 11 plata, kao ni doprinosi.

Izvor: GlasSrpske

Shares
Slične objave
Agro vijestiPijačni barometar

Pijačni barometar 29.09.2020. godine

Agro vijesti

"IZIGRANI SMO" poručuju farmeri u Srpskoj