Vreli dani ministra Pašalića | Agroportal.ba
Agro intervjuAgro vijesti

Vreli dani ministra Pašalića

Na adresu redakcije je stiglo pismo “udruženja povrtlara Bijeljina” koje prenosimo u cijelosti.

Vlada Republike Srpske i Ministarstvo poljoprivrede ovih dana dodijelili su dva miliona maraka iz kompenzacionog fonda kao pomoć povrtlarima. Uslijed epidemije Covid – 19, Vlada a i Ministarstvo poljoprivrede poteže za oprobanim receptom u kome nagrađuje prerađivače i otkupljivače sa dva miliona maraka a poljoprivrednicima, u ovom slučaju povrtlarima, ne daje niti jednu konvertibilnu marku.

Postavlja se logično pitanje : Da li su baš otkupljivači i prerađivači najviše pogođenim covidom – 19 ili poljoprivrednici koje to povrće proizvode? Možda je logičnije bilo podijeliti dva miliona maraka na ravne čast, pola otkupljivačima i prerađivačima a drugu polovinu povrtlarima.

Imali smo početkom sezone apel iz Ministarstva poljoprivrede a i samog Ministra Pašalića da treba zasijati sve obradive površine kako ne bi došlo do nestašice hrane i kako bi preživeli ovaj težak period uslijed pandemije. Obećana je tada i maksimalna pomoć poljoprivrednicima jer su oni “fabrika pod otvorenim nebom” koja u mnogome zavisi od klimatskih faktora. Mi danas imamo situaciju u kojoj povrtlari veoma teško mogu prodati svoje proizvode na tržištu. Uslijed veoma teških agrotehničkih uslova za proizvodnju povrća, u ovoj godini prinos je znatno niži od prosječnog. Sa druge strane imamo otkupljivače i prerađivače koje nude cijenu otkupa povrća po toliko niskim cijenama da je rentabilnost proizvodnje povrća neisplativa.

Pročitajte još...   Pašalić: Očekujemo veći obim proljetne sjetve

Umjesto da Ministarstvo poljoprivrede a i Vlade RS zaštiti domaću poljoprivrednu proizvodnju kroz sezonska ograničenja uvoza svih poljoprivrednih proizvoda koji se proizvode kod nas, ona i dalje dozvoljava uvoz poljoprivrednih proizvoda bez ikakve kvaliteta i kontrole. Evo već godinu dana imamo novog Ministra spoljne trgovine ali ni pomaka u zaštiti domaće poljoprivredne proizvodnje. Naravno, sad će za sve biti kriva KORONA virus i na osnovu toga pravdanje kako nemamo dovoljno hrane.

Kakvo je stanje na terenu?

Cijene povrća su na granici rentabilnosti proizvodnje ako se mogu uopšte i plasirati na tržištu. Kvantaška pijaca u Bijeljini ovih dana je zatrpana povrtlarskim proizvodima koji se daju za bagatelnu cijenu da ne bi bili bačeni. Otkupljivači i prerađivači nude cijene koje su toliko niske da dalje ulaganje u povrtlarsku proizvodnju (zaštitu i ishranu povrća) samo donosi ogromne gubitke povrtlarima. Takođe, veliki broj povrtlara je u nezavidnom položaju zbog kreditnih obaveza.

Pročitajte još...   Ministri Mirjanić i Gluhaković na sastanku sa proizvođačima pšenice i predstavnicima mlinsko-pekarske industrije

Ministarstvo poljoprivrede reaguje na jedan perfidan način kako bi eto izašla u susret poljoprivrednicima i sav dio usmjerava ka otkupljivačima i prerađivačima a ne ka poljoprivrednicima koji su najviše pogođeni ovakvim dešavanjima na tržištu.

Postavljamo ovdje logična pitanja ljudima iz Ministarstva i Ministru Pašaliću, kao i Vladi Republike Srpske :

Da li stvarno mislite da će povrtlari na ovakvim cijenama kakve su na tržištu ili cijenama koje nude otkupljivači i prerađivači imati isplativu proizvodnju u ovoj godini?

Da li Ministarstvo poljoprivrede ima dalju strategiju u razvoju povrtlarstva ako se ovakva proizvodnja ne isplati poljoprivrednicima?

Da li će otkupljivači koji dobiju subvencije od Ministarstva poljoprivrede smanjiti cijenu svojih proizvoda u marketima i distributerima kako bi to osjetio krajnji potrošač? Korona je i imajmo razumijevanja za potrošače!

Ovdje se očito želi favorizovati otkupljivači i prerađivači, koji će na osnovu ekstra zarade najviše profitirati uz izgovor iz Vlade kako žele da pomogne privredu. Takođe, mi možemo sumnjati u „dil“ između otkupljivača i ljudi iz Ministarstva poljoprivrede zbog njihove prenaglašene uloge u ovom interventnom otkupu.

Predsjednik udruženja „povrtlari Bijeljina“

Mladen Savić

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Kombajn ispisao istoriju: Prvi put stigao u selo u BiH

Agro vijesti

Minić sa delegacijom Podlaskog Vojvodstva u Poljskoj o saradnji