Košarac sa najvećim uvoznicima mesa u BiH o otkupu tržišnih viškova | Agroportal.ba
Agro vijesti

Košarac sa najvećim uvoznicima mesa u BiH o otkupu tržišnih viškova

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu sa predstavnicima najvećih domaćih kompanija koje se bave uvozom svježeg i rashlađenog mesa u BiH o zaštiti domaće proizvodnje, sa fokusom na otkup tržišnih viškova.

Sastanku su prisustvovali predstavnici kompanija ”Mujanić”, ”Rakitno”, ”Suša-komerc”, ”Tulumović”, ”IM Semić”, ”Karliko eksport-import”, ”ZP-komerc”, ”Pavić”, ”MI-TRIVAS” i ”Vision”, kao i direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba. 

U skladu sa programom rada Savjeta ministara BiH i politikom koju vodim na čelu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, zaštita domaće proizvodnje je prioritet, što podrazumijeva podršku primarnoj proizvodnji i prerađivačkim kapacitetima. Od ključne je važnosti da institucije na svim nivoima vlasti u BiH, u skladu sa ustavnim nadležnostima, nastave sa podrškom i pomoći primarnim poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačkim kapacitetima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

poručio je ministar Košarac. 

On je izrazio podršku mjerama podsticaja i pomoći domaćoj proizvodnji, koje su usvojile nadležne institucije u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, poput organizacije interventnog otkupa tržišnih viškova.

Na sastanku je ukazano na posljedice koje je pandemija koronavirusa prouzrokovala na poljoprivredni sektor u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, s naglaskom na proizvedene viškove na tržištu. U nastojanju da doprinese rješavanju ovog problema, ministar Košarac uputio je zahtjev današnjim sagovornicima da u narednih 30 dana prestanu da uvoze svježe i rashlađeno meso u BiH, te da se u tom  periodu usmjere na otkup domaćih poljoprivrednih proizvoda.

Pročitajte još...   Milić sa saradnicima obišao Mesnu industriju „ZP Komerc“

Budući da je spoljnotrgovinski promet u nadležnosti Ministarstva kojim rukovodim, naša obaveza je da omogućimo realizaciju međunarodnih ugovora koje je BiH potpisala, ali i da obezbijedimo koordinirajuću ulogu između primarnih poljoprivrednih proizvođča i prerađivačkih kapaciteta. Uvjeren sam da će firme koje se bave uvozom svježeg i rashlađenog mesa u BiH izraziti solidarnost sa domaćim primarnim poljoprivrednim proizvođačima, te ispoštovati zahtjev da u narednih 30 dana otkupljuju domađe proizvode. Na taj način ćemo smanjiti tržišne viškove, te omogućiti nastavak razvoja prerađivačkih kapaciteta, ali i bolju međusobnu saradnju.

naglasio je ministar.

Na današnjem sastanku analizirane su i mjere koje su usvojile pojedine zemlje iz regiona, a koje se odnose na prolongiranje izdavanja administrativnih rješenja za uvoz svježeg i rashlađenog mesa na određeni period.  

Kao jednu od mjera zaštite domaće proizvodnje, on je najavio nastavak spoljnotrgovinskog prometa sa Turskom, što će takođe uticati na smanjenje nastalih viškova u proizvodnji.

Tokom ove sedmice kompanije ‘ZP-komerc’, ‘Šišović’ i ‘Suša’ će potpisati ugovore o izvozu mesa sa turskom stranom, što je u skladu sa politikom koju zastupam od početka mandata, a koja se odnosi na ravnopravnu zastupljenost i uključenost firmi iz Republike Srpske i Federacije BiH u ovaj posao.

naglasio je ministar Košarac.

Pročitajte još...   Nastavak inicijative za izvoz crvenog mesa u EU

Govoreći o dugoročnim mjerama zaštite domaće proizvodnje, on je izrazio opredjeljenje za nastavak aktivnosti i pregovora o otvaranju novih tržišta.

To se prioritetno odnosi na otvaranje tržišta EU, o čemu aktivno razgovaram sa Delegacijom EU u BiH. Dobio sam uvjerenje da će to pitanje razmatrati kada BiH dostavi adekvatne odgovore na upitnik za izvoz mesa u EU. Nove prilike tražimo i kroz ugovore o slobodnoj trgovini čiji je potpisnik BiH.

naveo je ministar Košarac.

Na današnjem sastanku iskazana je potreba za organizovanjem sastanka sa predstavnicima velikih tržnih centara u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

To bi ujedno bio nastavak dobrih politika koje vode nadležne entitetske institucije. Nastojaćemo da postignemo dogovor o tome da u tržnim centrima domaći proizvodi budu zastupljeni blizu 50 posto, što će biti stimulans primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prerađivačkim kapacitetima.

zaključio je ministar Košarac.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Kombajn ispisao istoriju: Prvi put stigao u selo u BiH

Agro vijesti

Minić sa delegacijom Podlaskog Vojvodstva u Poljskoj o saradnji